Soba za miran san

Alo 16.02.2009 12:00
Soba za miran san


Spavaća soba, iako deluje kao najjednostavniji prostor za uređenje, treba da ispunjava nekoliko funkcija - da služi za spavanje, relaksaciju i akciju, ali i da stvori sliku o ličnosti koja je koristi.Sanja Stanković, arhitekta salona keramike „Avenija“, objašnjava za „Alo!“ kako da, u zavisnosti od vašeg ukusa, novca kojim raspolažete, ali i od raspoloživog nameštaja, uredite ili preuredite spavaću sobu.
Minimalizam

Neutralni prostor s oskudnim nameštajem je jednostavan i uredan, a zidovi u beloj boji idealna su pozadina za ukrašavanje velikom grafikom iznad kreveta.
- Krevetna daska ne bi trebalo da bude tradicionalna, a krevet sa nižim nogama od uobičajenih. U takvoj sobi nema mesta za ormare, a sitnice bi trebalo da izbegavate. Minimalizam podrazumeva ravne i jednostavne linije - navodi Sanja Stanković.

 

Jednostavno i lepo
 

Takve spavaće sobe su prijatne i možete ih videti u većini stanova. Kod ovakvog prostora dominiraju bež tonovi, upotpunjeni raskošnim smeđim i plavim jastucima, a najlepše će izgledati krevet sa stranicama od mahagonija, ili bar u takvoj boji.


- Uz ovakav izgled spavaće sobe najbolje idu mesingani detalji, kao i klasični luster. Tepih ili staze trebalo bi da krase bež i bordo nijanse kako ne bi odskakali od ostatka sobe. Da bi i prozori bili u tonu, preporučljiva je kombinacija bordo draperija i bež prozirne zavese - objašnjava naša sagovornica.

 

Apartmanski stil
 

Mračna soba je dovoljno muževna za muškarca, ali i dovoljno atraktivna da privuče ženu.
- Tamno drvo, tamne boje i takvi detalji ići će jedino uz svetliju boju zidova - tvrdi arhitekta.
- Ovaj stil uređenja spavaće sobe preovladava u prostranim njujorškim apartmanima. U prevodu, ako imate mali prostor za spavaću sobu, izbegnite tamne tonove jer ćete je vizuelno dodatno umanjiti. Uz ovakvo uređenje idealno će se uklopiti velika fotografija iznad kreveta, koja će stvoriti fokusno žarište. Korišćenje fotografije umesto umetničke slike daće vam mogućnost da prikažete neki posebni trenutak iz sopstvenog života - insistira Sanja.


Sve u boji prirodnog drveta
 

Ravne linije i prirodna boja drveta oslikavaju moderni stil koji se može primeniti na sve delove ove sobe: pod, nameštaj i ukrase.
- Prirodno drvo odaje utisak topline i lepotu minimalističkog dizajna, a neočekivane kombinacije zanimljivost. Umesto da stočić ili noćni ormarić kompletirate istim tonovima sa krevetom, predlažem vam da se opredelite za, na primer, crveni, da biste kontrastom postigli dramatičniji i moderniji izgled - predlaže arhitekta.


Crno-bela klasika
 

Crno-bela kombinacija je večna, istovremeno lepršava i prefinjena.
- Kada budete birali ogledala, izaberite ona sa crnim ramom, da dopunjuju celokupan utisak otmenosti - savetuje arhitekta Stanković.
- Uz ovakav izbor pri dekorisanju spavaće sobe, staklenim lusterima ćete najjednostavnije dodati moderan element u dizajn. Staklo izgleda vanvremenski i najbolji je način da dodate mladalačku eleganciju u sobu za spavanje.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak