Najčešće greške pri uređenju enterijera

Nameštaj.co.yu 06.02.2009 14:54
Najčešće greške pri uređenju enterijera


Nismo svi arhitekti niti dizajneri te su greške prilikom uređenja enterijera i prostora u kojima provodimo vreme česte. Međutim, uz savet stručnjaka, povećaćete kvalitet stambenog i radnog prostora i učiniti ga ugodnijim za rad i boravak.Problem nedostatka stambenih kvadrata, veći broj članova domaćinstva, navika čuvanja starih i dragih predmeta redovito dovode do natrpanosti stambenog prostora. Problemi su shvatljivi, ali odabirom odgovarajućih komada nameštaja (poput ugradnih ormara, koji zatvaraju prostor od poda do plafona, kreveta i sedećih garnitura sa integrisanim spremištem, itd.) možete redukovati određene komade i rasteretiti prostor.

Čest problem je nameštaj čiji su komadi, osim u velikom broju, prisutni i u različitim stilovima. To stvara haos u prostoru i čini ga neugodnim za boravak i opuštanje. Poigravanje različitim stilovima je najčešće nužda, iako se uz pomoć stručnjaka mogu organizovati doista efektni i originalni enterijeri sačinjeni od mešavine različitih stilova. Prostor nastojte uvek popuniti komadima nameštaja koji će imati poveznicu u boji ili materijalu kako bi kao celina činili skladnu kompoziciju.

Previše šarenila u prostoru smanjuje njegov kvalitet. Šareni zastori, zavese sa uzorkom, šareni tepisi, šarene garniture za sedenje, stolnjaci... U ovakvom prostoru se teže opustiti, jer previše ovakvih detalja neprestano zaokuplja pažnju. Prostor smirite upotrebom maksimalno tri boje, a šareni uzorci neka budu mešavina ovih nijansi. Prostor s ugodnim i skladnim koloritom pozitivno će uticati na vaše raspoloženje.

Nakićenost prostora može biti efektna u detaljima, ali ako je to opšta karakteristika prostora, svakako će se reflektovati  kao njegova negativna osobina. Iako su elementi šarmantnog kiča i blještavilo najavljeni kao trend, koristite ih vrlo umereno kako biste  prostor učinili elegantnim i originalnim.
Loše osvetljeni prostori nisu ugodni za duži boravak. Rasveta treba biti organizovana na način da omogući obavljanje različitih aktivnosti, ali i da pruža mogućnost opuštanja uz diskretnu i ugodnu rasvetu. Različite efekte ćete postići primenom različitih lampi, ugradnjom indirektne rasvete, primenom originalnih rasvetnih tela u bojama, itd. Centralna rasveta, kao jedina u prostoru, biće jednolična i bez mogućnosti za naglaske i igre sa svetlom.

Osim ovih osnovnih grešaka, koje se javljaju prilikom uređenja prostora, postoje još mnoge. Bitno je da prostor opremate planski, vodeći računa o kompletnom ugođaju, a ne samo o pojedinačnom komadu nameštaja koji vas je očarao. Neka kvalitet, udobnost i funkcionalnost budu sjedinjeni s estetskim zahtevima uz već poznatu izreku velikog arhitekta Mies van der Rohe-a: «Manje je više».


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak