Tri lica iste kuhinje

T Portal 04.02.2009 13:02
Tri lica iste kuhinje


Različitim rasporedom elemenata u prostoru stvaraju se različite priče. Odaberite onaj koji će izraziti vaše sklonosti i povezati se kvalitetno s cjelinom. Kako izgleda kuhinja u tri različite verzije, pogledajte na našem primjeruKuhinja velikih dimenzija rijetka je čak i u obiteljskim kućama, jer se teži što kraćem boravku u njoj. Ipak, kuhinja je postala obavezan element isticanja uz dnevni boravak i blagovaonicu, pa treba posvetiti puno pažnje njenom opremanju.

Ovaj prostor omogućuje više prostornih verzija uređenja, ali svi imaju zajedničko sljedeće: budući da je kuhinja vezana uz blagovaonicu, prostor za jelo u kuhinji će biti smješten na suprotnoj strani. Ovo će biti prostor za obiteljsko okupljanje. Uz ulaz u kuhinju na kosi zid smjestite vertikalne kolone visine do stropa u koje mogu biti ugrađeni hladnjak, zamrzivač, pećnice, aparat za kavu i sl., ovisno potrebama vaše obitelji, te spremište hrane. To je zona komunikacije, pa ju je idealno iskoristiti upravo na ovakav način.

Nudimo vam tri tlocrtne dispozicije namještaja:


Kuhinja sa šankom

Ova verzija povezuje kuhinju s blagovaonicom preko šanka, kao njenog najatraktivnijeg dijela, skrivajući njegovom visinom radni, tj. prljavi dio kuhinje od pogleda. Ovakav raspored predviđa smještaj sudopera uz prozor te štednjaka s napom uza zid, a prostor za jelo je povezan radnom plohom sa kuhinjom. Ova verzija stvara veliku radnu površinu i povezane plohe, što je korisno, ukoliko provodite puno vremena u kuhinji. Radnu zonu popločite keramičkim pločicama, a ostale zone neka budu u parketu.

Kuhinja s otokom

Ovakva dispozicija elemenata otvara kuhinju prema blagovaonici svojim radnim dijelom, s otokom za kuhanje u samom središtu. Ovu ćete koncepciju upotrijebiti ako želite istaknuti ljepotu samih kuhinjskih elemenata te vizualno još više povećati ovaj prostor i učiniti ga sastavnim dijelom blagovaonice. Sudoper je smješten uza zid, a radna ploha je vrlo velika. Keramičkim pločicama popločite radnu zonu i nešto širu zonu oko otoka. Ovdje je pod vrlo izražajan element prostora.

Kuhinja s pultom

Ovo je izrazito trendovsko rješenje koje naglašava longitudinalnost prostora te stvara vrlo snažan izražaj kuhinje. Velik pult koji se proteže središnjim dijelom najdominantniji je element u prostoru koji u sebi okuplja šank, kuhanje, radnu plohu te stol za jelo. Sudoper je smješten uz prozor, a hladnjak uza zid prema blagovaonici. Ovo je verzija koja djelomično i skriva i otkriva radni prostor koji nije kontinuiran, a pod je naglašen keramičkim pločicama koje su šire od same zone pulta. Elemente nasuprot stolicama izvedite kao sastavni dio kuhinje, ili dekorativno, poput mini dnevnog boravka, što je također vrlo trendovski.

Predlažemo boje drveta u svim verzijama (tamne ili svijetle) u kombinaciji s krem ili bijelom bojom. Uz centralnu rasvjetu, izvedite i rasvjetu radne plohe, a prostor obogatite zelenilom.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak