Kako je ružno pače postalo labud

Jutarnji.hr 03.02.2009 11:54
Kako je ružno pače postalo labud


Od nepoželjnog čudovišta do najsjajnije zvezde savremenog dizajna interijera koja, u nekim slučajevima, graniči s umetnošćuU klasičnom kućanstvu radijator je oduvijek bio nužan, ali ne i privlačan. Zbog dosadnog i ružnog dizajna smatrao se nečim što treba “obavezno” zakamuflirati ili sakriti.

- Ajme, hoće li ikada doći vrijeme kada ćemo ih se moći u potpunosti riješiti - bespomoćno su zapomagali svi čiji bi pogled, dok su se divili svojem, “gotovo savršenom” tek preuređenom stanu, često zapinjao za taj neugledni predmet.

Kantica s bojom i kist

Ljutnja na radijatore s godinama je prerasla u povremeno negodovanje, a kasnije u indiferentnost. Ljudi su se jednostavno pomirili s činjenicom da je “bijelo kvrgavo čudovište” tu i počeli ga ignorirati. Oni uporniji pokušavali su ga foteljom ili ormarom zakloniti i tako u nedogled.

A onda se netko dosjetio kako bi tehnikom “uradi sam” mogao uljepšati izgled prašnjavih cijevi i odlučio ih obojati. I tako je, s kanticom i kistom u rukama, počela priča o radijatoru novog doba. Dizajneri interijera i danas se slažu da je bojanje radijatora jedno od najefikasnijih načina njegova “ponovnog  rođenja”. Preporučuju ga obojiti djelomično ili cijelog te uskladiti s prevladavajućom bojom u prostoru.

U posljednjih dvadeset godina kako je rastao interes za preuređenje doma (prema nekim istraživanjima, časopisi specijalizirani za dizajn interijera danas se bolje prodaju nego modno štivo), sasvim neprimjetno stasala je nova generacija radijatora koja svojim elegantnim izgledom potiho ulazi u suvremene domove i postaje poželjan dekorativni dodatak. Kakav napredak! Od potrebe do najtraženijeg ukrasa.

Estetika i funkcionalnost

Moderni radijatori dolaze u najrazličitijim oblicima koje ljudska mašta može smisliti i isto tako velikoj paleti materijala poput nehrđajućeg čelika, aluminija, četkanog metala, inoksa, plastike, kamena, betona ili čak stakla.

Hajdemo se igrati, nemamo što izgubiti, rekli su u jednom trenutku dizajneri i prihvatili se posla.

Prvi kreativniji model pojavio se u obliku stupa. Visoki i uski radijatori nalik na dubaijske tornjeve redefinirali su ustoličena pravila dizajna radijatora potičući tvrtke na stvaranje novih, još neobičnijih formi i oblika.

Stupasti radijatori postavljaju se uglavnom u kupaonicama te su idealni za minimalističke interijere jer su gotovo neprimjetni.

Želja za spajanjem estetike i funkcionalnosti rezultirala je dolaskom tzv. cijevnih radijatora koji služe i kao vješalica za ručnike te za njihovo sušenje. Uz praktičnu ulogu, ovaj model je nerijetko izbor kupaca jer odlično zagrijava, ali i uklanja vlagu iz kupaonskog prostora (na slici radijator tvrtke Danfoss, cijena na upit).

Iduća velika prekretnica bila je kada su dizajneri uzeli nove, ali još uglaste radijatore i polako im počeli mijenjati izgled i stil. Dotad vertikalnim i horizontalnim modelima dodani su zavoji i stvoren je tzv. valoviti radijator. Trenutačno se oni najbolje prodaju jer mogu postići izvrstan efekt u bilo kojoj prostoriji u domu, dajući joj umjetnički štih.

Skulpture

Nakon ovog famoznog trojca zavladala je totalna radijatormanija, a dizajneri su krenuli u rat vođen pod tajnim nazivom “napravi što ekstravagantniji model”. Tako danas na tržištu možete pronaći radijatore u koja su ugrađena zrcala, refleksne pločice ili LED svjetla. Tu su i radijatori u obliku kugle ili, pak, oni poput skulpture koja imitira umjetničko djelo. Takvi se uglavnom izrađuju po narudžbi.

Iako je to možda teško zamisliti, dostupni su čak i dizajnerski radijatori koje možete objesiti na zid kao sliku. Drugi se postavljaju u središte prostorije kao, primjerice, ukras na stolu, koriste kao pregradna stijena ili  kao klupica za sjedenje. Tko zna što nas jos čeka?

Nikako se nesmiju izostaviti norveški radijatori, koji su veliki hit. Lagano se montiraju i imaju malu potrošnju električne energije. Roditelje će zasigurno zanimati da su, kako nemaju oštrih rubova i uglova, idelani za prostore u kojima borave djeca.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak