Šporet, frižider, TV svi na jednom daljinskom

Blic 02.02.2009 13:54
Šporet, frižider, TV svi na jednom daljinskom


Dolazite posle napornog dana kući i kako se približavate kapija se sama otvara, u kući se pali svetlo, bojler, klima-uređaj.Tuširate se, stavljate večeru u mikrotalasnu. Posle nekoliko minuta večera je gotova, svetlo u dnevnoj sobi polako postaje prigušeno, diskretno se pali muzika na muzičkom uređaju i neko zvoni na vrata.
Sve je spremno za romantičnu večeru udvoje. Ovo je samo jedan od programskih scenarija „pametne kuće“, koncepta modernog domaćinstva kompanije Ion Solutions koja se već četiri godine bavi uvozom i ugradnjom sistema za centralizovano upravljanje.
– Pametna kuća je koncept modernog domaćinstva i življenja u njemu. Kuća je „pametna“ jer se „prilagođava“ trenutnoj aktivnosti, raspoloženju, navikama i životnom stilu svakog ukućana, a pri tom ostvaruje energetske uštede. Suština je u povezivanju uređaja u kući tako da se njima upravlja preko daljinskog, mobilnog ili tač-skrin aparata koji može da koristi svako – kaže Ivan Tajhman, direktor prodaje u Ion Solutionsu.
Sve može da se programira, od toga da se veći potrošači kao što su veš-mašina, bojler ili grejna tela sami uključuju u režimu jeftine struje, preko toga da se svim audio i video uređajima upravlja preko univerzalnog daljinskog, do toga da se mobilnim telefonom može aktivirati klima-uređaj koji rashladi prostor do momenta kad se vlasnik vrati kući.
Osim što se na sistem mogu povezati elektronski uređaji u kući, šporet, bojler, klima, alarm, audio i video oprema, sauna, preko telefona i kompjutera može se upravljati i sistemom za zalivanje, a kompletna usluga podrazumeva integraciju svih podsistema u kući, odnosno zgradi – grejanje, hlađenje, ventilacija, rasveta, protivpožarni i protivprovalni sistem, liftovi, pumpe, agregati, bazenska tehnika itd.
Ion Solutions ima preko 200 integrisanih sistema „pametnih kuća“ u individualnim objektima u Srbiji i desetak BMS (pametnih zgrada).
– Najviše „pametnih kuća“ ima u Beogradu, Novom Sadu i na Crnogorskom primorju, a zgrada u Beogradu i Novom Sadu. Imamo reference i na Malti i Rusiji – dodaje Tajhman.
Klijenti u Srbiji najčešće traže integraciju sistema upravljanja rasvetom, roletnama, električnim uređajima, grejanjem, klima-uređajem i alarmnim sistemom sa dojavom, kaže on. Svako može da napravi sopstveni scenario – redosled rada uređaja. U praksi su najčešći i uobičajeni programski scenariji za dolazak kući ili odlazak od kuće, gledanje kućnog bioskopa, romantičnu večeru, jutarnje ustajanje iz kreveta i večernji odlazak na spavanje, ali scenariji mogu biti i potpuno specifični za svakog korisnika, kaže naš sagovornik.
– Bilo je i specijalnih zahteva. Tako je jedan klijent, pored standardnih usluga, zahtevao i sonde za vlažnost zemljišta zbog upravljanja sistemom za zalivanje, meteorološku stanicu sa informacijama o brzini i smeru vetra jer je ljubitelj jedrenja, programiranje aparata za filter-kafu. Svaki zahtev ima stvarni razlog za korišćenje – kaže Tajhman.
Mana sistema je, prema njegovim rečima, njegova osetljivost. U praksi to znači da posle montaže i puštanja u rad sistema dođe do ugradnje pojedinih uređaja, npr. uređaja koji imaju motore, frekventne regulatore, torusne transformatore itd.
– Može se desiti da neki deo sistema prestane da radi ili reaguje bez komande. Taj problem rešavamo naknadnom ugradnjom određenih filtera koji eliminišu smetnje i sistem nastavlja da radi bez problema – kaže Tajhman.
Cena sistema zavisi od broja i veličine podsistema kojima će se upravljati. Okvirno, da biste imali „pametnu kuću“, to će vas koštati od 1.000 do 4.000 evra za manji sistem, dok kompleksniji sistemi mogu da dostignu cenu i 12.000 evra. Cena za zgradu zavisi od broja signala koje želite da kontrolišete, minimalna je oko 15.000 evra.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak