Rasvetom dočarajte karakter vašeg doma

Enterijer.ba 29.01.2009 14:22
Rasvetom dočarajte karakter vašeg doma


Vaš namještaj može biti savršen, odabrane boje i dekor idealni, ali istinska čarolija je predstaviti sve ovo U PRAVOM SVETLU.Većina ljudi vrlo malo pažnje posvećuje rasvjeti u svome domu. Uvriježena je zabluda kako je svjetlo tu samo zato da bismo lakše vidjeli. Ovo je u jednu ruku i tačno, ali samo djelimično. Pravim odabirom svijetlećih tijela i njihovim pravilnim rasporedom jednako ćete uspješno istaći vaš karakter i stil.

Kako do idealnog osvjetljenja?

Počnite tako što ćete definisati stil uređenja vašeg doma. Veliki broj domova sadrži elemente više stilova, tako da će dominantni stil biti i pobjednički. Moderno osvjetljenje svakako neće dobro izgledati u klasičnom ambijentu, tako da je preporučljivo da se držite zajedničke teme.
 
Klasični ambijent najbolje ćete upotpuniti samostojećim, željeznim lampama sa odgovarajućim abažurima. Kvalitetan izbor su također i električne svjetiljke koje simuliraju izgled fenjera. Uz ovakav odabir rasvjete, vaš dom će uistinu izgledati poput starinske nastambe naših bliskih predaka.

Umjetno svjetlo PDF Ispiši E-mail
SKOČI NA
Umjetno svjetlo
Strana 2
Rasvjeta može biti nametljiva ili neprimjetna. Može privući pogled prema određenoj tački ili učiniti da određeni dijelovi sobe nestanu. Čak i prekidač s prigušivačem svjetlosti može u potunosti promijeniti enterijer. Idealno je postizanje ravnoteže između ugođajne i radne rasvjete, ali svjetiljke uvijek trebate birati imajući u vidu njihovu posebnu zadaću i znajući kakav im je učinak na bliske površine i materijale.

Dani stropne svjetiljke s jednom žaruljom nasred sobe davno su prošli, a obilje uzbudljivih, prilagodljivih sistema omogućuje maštovito oblikovanje prostora i dobru rasvjetljenost. Pri planiranju računajte na ugrađenu rasvjetu, pa u sobu uvedite električnu instalaciju prije početka dekoriranja. Zatim dodajte utičnice za svjetiljke i drugu vrstu rasvjetnih tijela.

Kad birate svjetiljke i pribor, morate znati kakvu vrstu svjetlosti daju različite sijalice. Klasične tungstenske sijalice imju toplu svjetlost, li se jako griju. Halogene sijalice nude najprirodniju ravnotežu boja, dok fluoroscentne imaju hladnu, donekle tvrdu svjetlost. Ako vam je veoma važno smanjiti potrošnju energije, izaberite svjetiljke i opremu koje rabe dugotrajne, učinkovite i malene fluoroscentne sijalice. One troše 80 posto manje energije, manje se griju i rjeđe kvare od tungstenskih sijalica.

Stubišta, predsoblja i pristupi pomoćnim prostorima, na primjer hodnicima i podrumima, moraju biti dobro osvjetljeni. Svjetiljke ne moraju biti učvršećene na zid ili strop, već nisko postavljene da dobro rasvjetljavaju stepenice.

Stojeća svjetiljka
Univerzalni zglob koji sjenilo spaja s nosačem ove jednostavne, elegantne svjetiljke nudi maksimalnu prilagodljivost. Ovu svjetiljku karakterišu osobine da se svjetlost može usmjeriti, visina u ugao se mogu podesiti, a idealna je i kao prenosiva svjetiljka za čitanje. Njeni jedini nedostaci su to što se svjetlo teško može preusmjeriti prema plafonu, nekome može zasmetati njen kabl, a zauzima jedan dio podnog prostora.

Viseća svjetiljka
Privlačna po svrsishodnoj jednostavnosti, trpezarijski prostor ili prostor za sjedenje obasjava toplom svjetlošću. Prednosti ovakvog načina rasvjete su u tome što stvara ugodno ozračje, pomaže stvoriti žarišnu tačku u sobi, a visina se prilagođava po potrebi. Nedostatak viseće svjetiljke je što je pričvršćena za plafon, pa se ne može micati, kao i činjenica da se ne može nagnuti da usmjeri svjetlost u željenom pravcu.

Umjetno svjetlo PDF Ispiši E-mail
SKOČI NA
Umjetno svjetlo
Strana 2
Stolna svjetiljka
Idealna za noćni ormarić ili stolić u dnevnoj sobi, ta klasična svjetiljka stvara meku, raspršenu svjetlost. Lako se prenosi, jeftinija je od stojeće svjetiljke i ne blješti jer je sijalica zaklonjena. Mane su joj što daje premalo svjetlosti za rad, rasvjetljeni prostor može biti jako ograničen i što zauzima mjesto na stolu.

Zidna svjetiljka
Zidne svjetiljke daju mekanu, ravnomjernu, neizravnu rasvjetu, pogodnu za ozračje dnevnog boravka. Njena prednost je što ona naglašava arhitekturna svojstva, a nedostaci su u tome što se žice moraju ugraditi u zid, nepogodna je za čitanje i rad i ne može se pomicati.


Zglobna svjetiljka

Dobro uravnotežena, na metalnoj osnovici ili pričvršćena za radnu površinu, zauzima bilo koji položaj. Idealna je za rad ili čitanje, a njenim naginjanjem osvjetlit će veći prostor. Također, teška osnovica od metala vrlo je sigurna. Nedostatak je što se kabl zbog sigurnosti mora držati po strani, a sjenilo je poslije duge upotrebe vrlo vruće.

Radna rasvjeta
Nisko naponske halogene svjetiljke danas su tako malene da ih je lako sakriti u udubine s donje strane police. Prednosti ovakvog načina rasvjete je u tome što su svjetiljke skrivene pa ne blješte, na radnu ploču bacaju jaku svjetlost, ne griju se jako pa ne oštećuju namještaj. Njihovi nedostaci se ogledaju u tome što je skrivanje ožičenja veoma teško, treba naći mjesto za transformator, a za rukovanje sijalicama potrebne su rukavice.

Sistem s golim žicama
Male niskonaponske halogene svjetiljke učvršćene su između dviju razapetih usporednih žica. Prednosti: svjetiljke se lako pomiču po žicama, halogeno svjetlo najmanje utiče na boje, svjetlost se može usmjeriti na radnu površinu. Nedostaci: potreban transformator, svjetlost može zasljepljivati, transformator mora ugraditi električar.

Difuzna rasvjeta
Neusmjerena rasvjeta stvara ugodno ozračje pogodno za savremeno i klasično namještene stanove. Ovaj način rasvjete stvara opušten ugođaj, prikriva nesavršene površine i pogodan je za male prostore jer ne viri iz zida. Mane su što je neupotrebljiva kao rasvjeta radnog mjesta, a ponekad je i skupa.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak