Industrijski šarm otvorenog prostora

Jutarnji.hr 27.01.2009 11:49
Industrijski šarm otvorenog prostora


Solenne živi sa svojim partnerom Simonom u zgradi koja je prije bila tvornica, a etažirana je 90-ih godina. Njezin loft-stan nalazi se u potkrovlju i ima 150 kvadratnih metara.Solenne de la Fouchardiere jedna je od tri vlasnice, uz Joannu Bibby i Harriet Maxwell MacDonald, britanske tvrtke Ochre, prepoznatljive po namještaju čija je odlika uspješna kombinacija jednostavnosti oblika i kvalitetnih materijala.

Svoj dom Solenne je pronašla u Shoreditchu u istočnom Londonu koji je u posljednjih deset godina postao popularno mjesto za život.

Zbog jeftinog najma, otvorilo se puno klubova i kafića, a velika koncentracija galerija rezultat je oduševljenosti arhitekata i dizajnera netaknutim skladištima i loftovima koji su glavna karakteristika ovog kvarta.

Svađa oko  namještaja

Solenne živi sa svojim partnerom Simonom u zgradi koja je prije bila tvornica, a etažirana je 90-ih godina. Njezin loft-stan nalazi se u potkrovlju i ima 150 četvornih metara.

Dizajnerica kaže da ju je osvojio na prvi pogled, a posebno su joj se svidjeli veliki prozori koji su je podsjetili na umjetničke ateljee u pariškom Montmartreu. Solenne se  toliko zaljubila u zateknuti izgled  stana da nije htjela apsolutno ništa renovirati i mijenjati, a jedino čega se pribojavala bile su duge i hladne zime.

- Iako stan ima puno radijatora, nisam bila sigurna koliko će biti efikasni. Bivši inudustrijski prostori dolaze u paketu s rizikom da će ih biti teško zagrijati. No, evo, zima je došla, a nama uopće nije hladno. Osim radijatora, u funkciju je stavljen i kamin, pa su tople večeri postale i romantične - otkrila je dizajnerica, koja  se sa svojim dragim, priznaje, stalno svađala dok su kupovali  namještaj za ljubavno gnijezdo. Naime, on je poklonik čistog minimalizma, a ona, kao pravo žensko, ipak voli malo “mekši” izgled.

Svojevrsni  eksperiment


- Našli smo se negdje u sredini. Dobar dio namještaja u stanu ima potpis Ochrea, ali može se pronaći i nekoliko klasičnih komada mog omiljenog dizajnera i profesionalnog uzora Miesa van der  Rohea. Detalji su u ljubičastoj boji koju obožavam - rekla je Solenne i dodala da je  život u  loftu za nju i Simona zapravo svojevrsni eksperiment. Kako su dosad živjeli u kući s petnaest soba, prijatelji su ih  zezali da će se iseliti za mjesec dana jer neće moći podnijeti boravak u  tako otvorenom prostoru.

Od tada je prošlo pola godine, a njima je, kažu, sve bolje i bolje, a pomisao da opet žive u kući sad im je neprihvatljiva. I nama bi bila...

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak