Ugodne i funkcionalne spavaće sobe

T Portal 26.01.2009 14:17
Idejno rješenje za dječju sobu

Idejno rješenje za dječju sobu


Pristup uređenju spavaćeg trakta treba biti vrlo temeljit jer je to prije svega zona opuštanja. Zato ga dodatno obogatite ugodnim bojama i dekorativnom rasvjetom!Poštovani,

šaljemo vam postojeće stanje spavaće zone stana koju bismo htjeli urediti za potrebe dviju djevojčica i roditelja. Važno nam je da dječja soba ispuni sve njihove zahtjeve (učenje, igra), a da je naša soba atraktivna. Htjeli bismo svakako TV u toj sobi.

Unaprijed hvala!

Odgovor arhitektice:

Ne znam jeste li unaprijed odredili koja će biti čija soba, ali s obzirom na oblik i komunikacijske zone u sobama, predlažemo da pravokutna soba bude roditeljska, a poligonalna dječja.

Roditeljska soba omogućuje smještaj velikog garderobnog ormara uz vrata i nešto manjeg nasuprot, pa ćete imati i više nego dovoljno prostora za smještaj stvari. U prostoriju stane i krevet većih dimenzija 180/200cm, što će Vam osigurati dodatnu komociju. Krevet može biti i s naglašenijim uzglavljem, što je sada i u trendu, a kako biste naglasili cijelu tu zonu, izvedite pravokutni spušteni strop u zoni iznad kreveta. Količinu rasvjete regulirajte potenciometrom. Priču upotpunite noćnim ormarićima ovalnog oblika, kao kontrast pravokutnim oblicima u sobi. Time ćete istaknuti i jedan i drugi element.

TV smjestite na zid uz balkonska vrata. Izvedite ga od gips-kartonskih ploča i formirajte police ovisno o potrebama za tehničkim uređajima. Ovaj element obavezno izvedite u boji zida, kako bi bio potpuno neutralan u prostoru. Zastori neka budu u obliku lamela, kako bi se dodatno naglasila geometričnost prostora. Predlažemo kombinaciju nježnozelene i krem-bijele boje.

Dječja soba svojim specifičnim oblikom i smjerom prirodnog osvjetljena nameće raspored: radna zona ispod poligonalnih prozora, spavaći dio uz vrata te garderoba uz bočni zid. Nasuprot krevetu na kat, a uz radnu zonu smjestite komodu za TV, kako bi gledanje TV-a u dnevnim satima bilo omogućeno iz kreveta, a iza kreveta smjestite police s dodatnom rasvjetom, u koju će djeca smjestiti knjige, časopise, dnevnike... Ovo će biti ujedno i zona njihovog opuštanja.

Iza radnog stola smjestite policu sa školskim knjigama i priborom. Središnji dio sobe je slobodan za igru djece, a okolni komadi namještaja neće im pritom smetati.

Predlažemo kombinaciju zelene, žute i narančaste boje u nježnim nijansama. Uz centralnu rasvjetu smjestite još dvije lampe u radnu zonu, a popunjavanje prostora detaljima prepustite djeci.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak