Sijalica koja štedi milione evra

Politika 22.01.2009 12:30
Sijalica koja štedi milione evra


Srbija bi godišnje sačuvala oko pet miliona evra ukoliko bi sva domaćinstva zamenila samo jednu običnu sijalicu štedljivomJedna klasična sijalica bi po pravilu trebalo da svetli oko 1.000 sati, ali često se dešava da „crkne” još pri prvom pritisku prekidača. U bogatoj ponudi na tržištu, naš kupac uglavnom bira najjeftiniji proizvod, koji često nije prošao kontrolu kvaliteta, premda, ko zna kako, sadrži deklaraciju. Tržišna inspekcija iz prodaje svake godine povuče skoro milion primeraka sijalica, obično stranog porekla. Uvoze se najviše iz Kine i Koreje, a sem tih sa Dalekog istoka, u srpskim domovima makar nakratko zasvetle i sijalice pristigle iz Poljske, Ukrajine, Mađarske, Slovenije i Francuske.

Sem običnih moguće je kupiti novu generaciju štedljivih sijalica, koje traju osam puta duže i u svetu su pravi hit. Upravo one imaju osobinu da značajno čuvaju energiju i stoga će se u prodavnicama zemalja članica EU od 1. septembra obustaviti prodaja klasičnih sijalica. Da ne bi bilo „oštrog reza”, biće eliminisane u etapama, a prvo će nestati modeli od 100 vati.

Srbija bi godišnje sačuvala oko pet miliona evra ukoliko bi sva domaćinstva zamenila samo jednu običnu sijalicu štedljivom. Prema podacima stručnjaka, obična sijalica za mesec dana uz šest sati dnevnog rada potroši 18 kilovat-sati električne energije, dok štedljiva potroši 3,6 kilovat-sati odnosno za 14,4 manje. Kada se to prevede u razumljiviji jezik novca, domaćinstva bi upotrebom jedne štedljive sijalice godišnje uštedela oko 3,2 evra, dok bi za osam godina, koliko je prosečan vek trajanja ovih sijalica, ušteda iznosila oko 25,6 evra.

Kako objašnjava dr Miomir Kostić, redovni profesor Katedre za energetske pretvarače i pogone Elektrotehničkog fakulteta, dve su osnovne prednosti štedljivih u odnosu na klasične sijalice.

– Koriste četiri puta manje snage za istu količinu svetlosti nego obične i traju osam puta duže. Sijalice starijeg tipa mogu da traju oko 1.000 sati, a štedljive čak 8.000 sati. Karakteristika običnih sijalica je da su veoma osetljive na napon, pa se u slučaju povećanja napona za pet odsto njen vek trajanja skraćuje duplo. Kad se napon smanji za isti procenat, tada sijalica može da bude dvostruko dugovečnija – zaključuje profesor Kostić.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak