Za tople domove bez papuča

Jutarnji.hr 19.01.2009 13:06
Za tople domove bez papuča


Iako se spominje u kontekstu trenda koji zauzima važan dio u uređenju modernih interijera, za podno grijanje nikako ne možemo reći da je inovativan proizvod.Takva vrsta grijanja bila je  dobro poznata još u rimsko doba, a s godinanama se samo usavršavala. No, bez obzira na dugu tradiciju, podno grijanje i dalje izaziva određene nedoumice. Na najčešća pitanja kupaca odgovara Dražen Fišter, inženjer strojarstva i tehnički direktor tvrtke Termosan.

U koje objekte se ugrađuje podno grijanje?

Podno grijanje se može ugraditi u sve vrste objekata, bez obzira na veličinu i namjenu (stanovi, trgovine, sportske dvorane, crkve...) s napomenom da oni moraju biti kvalitetno izolirani.

Koji je proces postavljanja podnoga grijanja?

Na osnovnu betonsku ploču postavlja se odgovarajući sloj toplinske izolacije (grijaći elementi tj. električni grijaći kabeli ili cijevi za vodu) koja sprečava bijeg topline prema dolje. Sve se zalije slojem cementne glazure. Kod električnog podnog grijanja upravljanje se izvodi s termostatom. Mjeri se temperatura poda, a ponekad i temperatura zraka u prostoriji. Kod vodenog podnoga grijanja regulacija se vrši centralnim termostatom, a količina topline za sobe se balansira u razdjeljivaču.

Štedi li se energija podnim grijanjem?

Kuća s podnim grijanjem troši 8 do 10 posto manje energije od identične kuće s radijatorskim grijanjem.

Može li se na podno grijanje staviti neka vrsta podnih obloga?

Ako je podno grijanje pravilno projektirano, izvedeno i regulirano na njega se može ugraditi bilo koja podna obloga (pločice, parket, tapison, kamen...).

Koje su prednosti radijatorskog, a koje podnog grijanja?

Kod podnoga grijanja površina je ravnomjerno i blago zagrijana, za razliku od radijatora koji moraju bit vrući da bi u sobu predali istu količinu toplinske energije. Nadalje, zbog toga što se radi o niskim temepraturama, kod podnog grijanja nema strujanja zraka i ne podiže se prašina. Radijatorsko grijanje ima prednost utoliko što ga je lagano uvesti u kuću koja nema centralno grijanje. Također je lagano povećati broj grijaćih tijela kod dogradnje.

Koliko ima istine u riječima da podno grijanje štetno utječe na zdravlje i vene u nogama?

To su posljedice iskustava s nekim loše projektiranim ili izvedenim sustavima. Temperatura poda u prostorijama u kojima se trajno boravi kreće se između 24 i 26 Celzijevih stupnjeva, a to je temperatura kod koje nikome ne natiču noge.

Kako se kreću cijene ugradnje podnoga grijanja?

Cijene radijatorskog centralnog grijanja kreću se od 250 kn/m2 do 500 kn/m2, vodenoga podnoga grijanje od 450 kn/m2 do 900 kn/m2, a električnoga podnoga grijanja od 300 kn/m2 do 500 kn/m2. Precizne cijene mogu se odrediti tek nakon izrade projekta.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak