Povećajte mali stan

Alo 19.01.2009 13:06
Bojama i rasporedom nameštaja nadmudrite malu kvadraturu

Bojama i rasporedom nameštaja nadmudrite malu kvadraturu


Visoke cene kvadratnog metra i niska platežna moć građana učinile su da potražnja za malim stanovima bude ogromna.Ako se tome pridruže sve veće kamatne stope koje rezultiraju smanjenom kreditnom moći građana, jasno je da manji stan više nije samo stvar izbora.

U tim okolnostima je pravo pitanje kako da na najbolji mogući način iskoristite prostor kojim raspolažete. Postoji mnogo trikova kojima možete vizuelno da povećate stan i funkcionalno uredite prostor da vama i vašim ukućanima bude što prijatniji, prostraniji i topliji.
Dobar plan štedi prostor
Prvi korak koji će vam omogućiti da racionalno uredite prostor je izrada nacrta vašeg doma. Tako ćete dobiti plan svake prostorije i mogućnost da označite sva potencijalno problematična mesta i nezgodne ćoškove. Pažljivo preispitajte namenu svake prostorije u skladu sa vašim načinom života, prioritetima i brojem sadašnjih i budućih članova. Da biste sebi olakšali život, na papiru sa kvadratićima nacrtajte proporcionalno umanjene dimenzije prostora. Nameštaj takođe umanjite, nacrtajte i isecite, pa na papiru sa planom prostora premeštajte, poigravajte se i planirajte koji će se komad najbolje uklopiti.

Pažljivo birajte boje
Male prostore vizualno povećavaju svetle, hladne i nenametljive boje. To se odnosi na sve površine, a posebno na zidove. Kontratežu hladnim bojama ćete stvoriti upotrebom toplih detalja. Izaberite osnovnu boju i prema njoj odredite ostale boje ili nijanse. U malim prostorima izbegavajte tapete, prekrivače i tkanine sa krupnim uzorcima.
Pravilan odabir nameštaja
Nameštaj manjih dimenzija neće nužno povećati prostor, ali zato manji broj komada nameštaja hoće. Kada kupujete kauč ili krevet, vodite računa da na dnu imaju fioku u koju ćete moći da odlažete stvari koje vam nisu stalno potrebne. Od velike pomoći su i kreveti koji se spuštaju iz ormara. Stolovi na rasklapanje kojima gornja ploča može da se podigne uz zid ili u ormar, idealni su za veoma malu kuhinju. Možete da se opredelite i za stolice na rasklapanje koje ćete koristiti kada vam u goste dođe veći broj ljudi. Sklopljene stolice ne zauzimaju puno mesta i lako ih je staviti u ostavu.
Čarobni dodir svetla
Osvetljenje prostora je bitan činilac u stvaranju osećaja prostranosti. U malim stanovima prozori treba da budu što veći i nije dobro da ih zaklanjate tamnim i teškim zavesama. Ako su vam neophodne, izaberite prozirne, lake i sa što manje detalja, da bi se svetlost „širila“. Ako ste kupili stan sa malim brojem prozora, trebalo bi da znate da štedljive sijalice odlično nadomešćuju dnevno svetlo. Ako hoćete vizuelno da povećate prostor, halogenim sijalicama osvetlite zidove i plafon.
Manje zidova - više prostora
Male prostore treba što više otvoriti prema drugim prostorijama. Podelite ih staklenim vratima, koja neće strogo ograničiti prostor, a doprineće širenju vidika. Ako se ne radi o intimnim prostorijama, vrata uopšte ne morate da stavljate. Najbolje je da spojite kuhinju i trpezariju, sa dnevnom sobom. Ako ipak želite vizuelno da odvojite neki deo prostora, za to će vam koristiti različite boje zidova i podnih obloga.
 

Ogledala

Efekat koji možete da postignete uz pomoć ogledala je gotovo neverovatan. Ako celi zid prekrijete ogledalom, dobićete iluziju dvaput veće sobe. Dobar efekat ćete postići ako ogledalo postavite nasuprot prozora, u dugački hodnik, nasuprot nekog lepog detalja ili nečega što za nas ima posebnu vrednost.
 

Podne obloge daju kontinuitet prostora

U malim stanovima najbolje je sve podove obložiti s istim tipom podloge, da biste ostavili utisak kontinuiteta prostora. U protivnom će se prostor, koji je ionako mali, dodatno „izlomiti“ u još više sitnih. Ako vam je cilj upravo prostor iz više manjih celina, onda koristite različite podne obloge.
 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak