Aukcija velike art kolekcije Saint Laurenta i P. Bergéa

Jutarnji.hr 14.01.2009 12:18
Aukcija velike art kolekcije Saint Laurenta i P. Bergéa


U 55 Rue de Babylone živio je Yves Saint Laurent s partnerom Pierreom Bergéom. Stan je tokom njihovog zajedničkog života postao mesto jedne od najvećih kolekcija umetnosti i nameštaja na svetu.Legenda kaže kako je 1929. godine bogati Amerikanac počeo preuređivati stan u 55 Rue de Babylone, u pariškom sedmom arondismanu. Stan se preuređivao u duhu moderne, no projekt je neslavno stao nakon kraha burze.

U njemu je potom živjela Marie Cuttoli, supruga alžirskog senatora, koja je za stan naručila tapiserije svojih prijatelja Picassa, Braquea, Matissea i Légera. Na tržištu se pojavio ponovno 1969. godine, kada ga kupuju tada 33-godišnji modni dizajner u usponu Yves Saint Laurent i njegov partner Pierre Bergé.

Parfem donio bogatstvo

Jedna od prvih stvari kojima je par namjestio stan bila je velika drvena afrička mitska ptica s kraja 19. stoljeća. Ovaj stan je tijekom njihova zajedničkog života (Saint Laurent je umro lani, no Bergé se iz stana odselio 1992.) postao mjesto jedne od najvećih kolekcija umjetnosti i namještaja na svijetu, koja će se krajem veljače u pariškom Christie’su naći na aukciji za koju se očekuje da će biti jedan od najvažnijih kulturnih događaja godine.
Kada se 1977. godine pojavio parfem Opium, ubrzo postavši najprodavaniji miris na svijetu, Saint Laurent i Bergé postali su milijunaši i tada počinje njihovo zlatno kolekcionarsko razdoblje.

Prvo što su kupili, i to za pola milijuna dolara, bila je Brancusijeva drvena skulptura (poput totema) “Madame L. R.”. Na vrhuncu svog kolekcionarskog zamaha, krajem 80-ih, slavni par više nije imao kamo s umjetničkim djelima pa je tako jedan Degasov pastel objesio u zahod.  

Na aukciji koja će se od 23. do 25. veljače održati u Parizu naći će se 800 umjetnina i ostalih predmeta, a očekuje se da će biti prodani za 400 milijuna dolara.

Dvije fondacije

Profit će biti podijeljen između dvije fondacije; jedne za očuvanje ostavštine Yvesa Saint Laurenta, a drugi za borbu protiv AIDS-a.

Iako neki kritiziraju rasprodaju kolekcije, Bergé tvrdi da ona više nema smisla otkad je Yves mrtav.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak