Grejanje doma sunćevom svetlošću

UrediDom.com 13.01.2009 13:29
Grejanje doma sunćevom svetlošću


Toplinske crpke ekološki su prihvatljiv proizvod, a dugoročno su vrlo prihvatljive i za kućni budžet! Reč je o tehnologiji budućnosti, koja vam je dostupna već danas.Danfoss toplinske crpke učinkovito proizvode energiju tijekom cijele godine, i to tri puta više od količine energije koju troše. Time je učinkovitost toplinskih crpki višestruko isplativa, a uložena sredstva brzo se vraćaju.Uz sve veću svijest o potrebi zaštite okoliša i sve glasnije zagovornike korištenja obnovljivih izvora energije, Danfoss vam nudi ekonomski prihvatljiv način osiguranja dovoljnih količina energije za grijanje doma, dostatnih količina tople vode, pa čak i za hlađenje kuće za vrućih ljetnih dana. Toplinske crpke ne zauzimaju mnogo prostora, ne trebaju održavanje niti gorivo. Time, dakle, štede vaš novac i do 50% od ukupnih troškova za grijanje, u usporedbi s klasičnim sustavima grijanjaToplinske crpke su visoko energetski učinkovit način proizvodnje topline. Za svaku jedinicu energije iskorištene za izvlačenje sunčeve energije, vraćaju se barem tri. Učinkovitost toplinske crpke mjeri se tijekom cijele godine, jer s radom može nastaviti čak i kad je vani izuzetno hladno. Korištenjem temperature tla, a koje je hladnije od temperature zraka u kući, aktivira se sustav pasivnog hlađenja koji troši manje energije nego za osvjetljivanje doma pomoću nekoliko žarulja. Ako pasivno hlađenje nije dovoljno, može se prijeći na aktivni sustav, koristeći rashladnu energiju kompresora. Zbog manje potrošnje energije ovakav je način hlađenja učinkovitiji, ali i isplativiji od tradicionalnih klima sustavaPrincip djelovanja toplinskih crpki zasniva se na činjenici da se energija već nalazi u okruženju svake kuće i stalno se obnavlja toplinom sunca. Akumulira se u tlu, stijenama, podzemnoj vodi, jezeru i zraku. Upravo tome su prilagođeni i različiti modeli toplinskih crpki koje nudi tvrtka Danfoss. Korištenje energije iz stijene jedno je od najčešćih rješenja. Cijevi se kroz bušotinu polažu do dubine od 50-200 metara u stijenu. Zavijena cijev, položena na dubini oko jednog metra ispod razine tla može koristiti sunčevu energiju iz tla, a jednak je princip djelovanja crpke pomoću cijevi položenih na dnu jezera ili vodotokova. Energija sunca može se koristiti i iz podzemnih voda koje se crpe na isparivač. On koristi energiju, a voda se vraća natrag kroz bušotinu. Korištenjem posebnog modula energija sunca može se koristiti izravno iz zraka, no ova toplinska crpka nije toliko učinkovita kada je vani hladno.Pri izboru toplinske crpke pažnju je potrebno posvetiti sljedećim detaljima:

  • godišnjoj učinkovitosti, odnosno učinkovitosti iskorištavanja pohranjene sunčeve energije;
  • proizvodnji tople vode, odnosno kolike su količine tople vode koje crpka može proizvesti;
  • stručnoj i pravilnoj usluzi pri kupnji i ugradnji crpke, jer usklađenost svih dijelova sustava jamstvo je optimalnog rada crpke, a time i maksimalne isplativosti toplinskih crpki. 


Toplinske crpke imaju brojne prednosti. U ekološkom smislu, koriste obnovljivi izvor energije i ne produciraju emisiju štetnih plinova u okoliš. Ekonomične su i isplative. Čak 2/3 ukupne proizvedene topline daju besplatno, crpeći sunčevu energiju, čime omogućavaju uštedu u troškovima grijanja veću od 50%. Kompaktne su, zauzimaju tek 0.5 četvornog metra prostora i omogućavaju istodobno grijanje prostora i vode za potrebe domaćinstva. Mogu se prilagoditi i za komforno hlađenje doma. Jednostavne su za održavanje, pouzdane, isprobane i testirane

Danfoss Grupa je svjetski predvodnik u razvoju i proizvodnji mehaničkih i elektroničkih proizvoda i regulacije.

Danfoss svakodnevno doprinosi udobnosti modernog života te sigurnijem i čišćem okolišu.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak