General Mladić nije u Belorusiji

Večernje novosti 12.01.2009 14:31
General Mladić nije u Belorusiji


GENERAL Ratko Mladić nije u Belorusiji na lečenju, kako su neki mislili. Svaka informacija o njemu, ali i o haškom beguncu Goranu Hadžiću, detaljno se proverava i istražuje.
Ovo je u nedelju izjavio zamenik premijera Srbije i ministar policije Ivica Dačić, dodajući da se dosadašnje "dojave" o dvojici haških optuženika nisu pokazale tačnim. Pre nekoliko dana Akcioni tim Vlade Srbije za okončanje saradnje s Haškim tribunalom raspisao je nove poternice i objavio broj telefona na koji građani mogu anonimno da dostave informacije.
Reč je o broju 9191 koji pripada Bezbednosno-informativnoj agenciji. Ovaj broj, inače, uveden je 1. maja 2006. godine i na njemu 24 časa mogu da se ostavljaju podaci.
- Otkako je pre nekoliko dana on ponovo objavljen zabeležili smo i povećan broj javljanja - rekao je za "Novosti" Jovan Stojić, šef kabineta direktora BIA Saše Vukadinovića. - Njegova funkcija, kad je pre dve i po godine uveden, bila je ne samo da prima informacije o haškim beguncima, već i o organizovanom kriminalu i svemu onome što može da ugrozi bezbednost zemlje.
Svaki podatak koji stigne na 9191 ide na
proveru. Posebna jedinica u okviru BIA, koja traga za Mladićem i Hadžićem, detaljno istražuje valjanost informacije.
- Ima raznih "dojavljača" kada je reč o haškim beguncima - objašnjava Stojić. - Imamo one koji se šale i pokušavaju da nam "proture" duhovite podatke, a javljaju se i zlonamerni, pa upućuju na pogrešan trag kako bi nas što više "uposlili". Interesantno je da se javljaju i oni koji "nameštaju" nekog od komšija ili prijatelja, pa ukazuju kako su oni jataci ili čak i prerušeni haški optuženici.
Poseban tim Vlade Srbije sve te podatke detaljno proverava. Ponovo je objavljena i poternica na kojoj su ranije bili i Radovan Karadžić i Stojan Župljanin. Oni su u međuvremenu stigli u Hag. Za preostalu dvojicu Akcioni tim nudi milion (Mladić), odnosno 250.000 evra (Hadžić) za informaciju koja bi dovela do njihovog lociranja i hapšenja.
- Reč je o novcu koji je Vlada Srbije obezbedila iz budžeta i nagrada će biti isplaćena u neto iznosu i u dinarskoj protivvrednosti - kaže Stojić. - Tajnost samog podatka i identiteta osobe su zagarantovani. Reč je o najstrožoj državnoj tajni.


Izvor


Article viewed 1458 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak