Izrael ne haje za rezoluciju SB UN

Mondo 10.01.2009 19:11
Izrael ne haje za rezoluciju SB UN


Izrael je i u noći između petka i subote bombardovao pojas Gaze, uprkos rezoluciji Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na prekid vatre. Izraelska ofanziva, u kojoj je poginulo najmanje 800 ljudi, ušla je u treću sedmicu.
Vojska je gađala kuće u Džabaliji, na severu pojasa Gaze, kao i kvart Zeitun na periferiji grada Gaze. Izraelska vazduhoplovne snage izvele su više od 40 letova, ciljajući tunele za krijumčarenje oružja ispod granice sa Egiptom i kroz Gazu i skladišta oružja.

Jedan Palestinac je ubijen u vazdušnom napadu na kuću u izbegličkom kampu Šati, koji se graniči sa Gazom.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izrazio je izraelskom premijeru Ehud Olmertu razočaranje što je ignorisana rezolucija SB koja poziva na prekid vatre. Olmert je odbacio rezoluciju koja poziva na momentalan i dugotrajan prekid vatre, označivši je neizvodljivom sve dok padaju rakete na jug Izraela i naglasivši ta zemlja mora da brani svoje građane i ostvari ciljeve ofanzive.

Izraelska vojska je saopštila da je u subotu rano ujutro ubijeno 15 pripadnika palestinskog radikalnog pokreta Hamas, u seriji vazdušnih napada.

Palestinski lekari rekli su da je dvoje ekstremista ubijeno, a da je u jednom od izraelskih napada pogodjen spoljašnji zid bolnice.

Hamas je u petak ispalio najmanje 30 raketa ka Izraelu, a u subotu ujutro najmanje dve. Za sada nema inofrmacija o eventualnim žrtvama u tim napadima.

Vlada Izraela saopštila je u petak da će nastaviti vojnu ofanzivu u pojasu Gaze koja je počela 27. decembra prošle godine, a u kojoj je do sada je poginulo najmanje 800 ljudi i više hiljada je ranjeno.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak