Sednica Saveta bezbednosti o Gazi

B92 06.01.2009 17:05
Sednica Saveta bezbednosti o Gazi


Arapske zemlje rade na nacrtu rezolucije koju bi Savet bezbednosti UN mogao danas da usvoji, a kojom će se zahtevati prestanak "izraelske agresije" u Gazi.Sednici bi trebalo da prisustvuje i generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki Mun, koji će prethodno razgovarati sa američkim predsednikom Džordžom Bušom. Najavljen je i dolazak francuskog šefa diplomatije Bernara Kušnera, kao i nekoliko ministara spoljnih poslova arapskih zemalja.

Pozivi evropskih diplomata, ali i velikog broja svetskih zvaničnika na prekid vatre, i dalje ne uspevaju da spreče nove ljudske žrtve u pojasu Gaze, gde se
nastavlja ofanziva izraelske vojske.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, nakon sastanaka sa predstavnicima obeju strana, pozvao je na uzajamni prekid vatre.

"Pomno pratim užasnu krizu koja se širi. Civili u Gazi izloženi su masovnoj traumi, koja nije njihovo delo. Duboko sam zabrinut zbog trenutne situacije. Takođe sam duboko zabrinut zbog eskalacije sukoba, koja može uticati na stabilnost celog regiona", rekao je on.

"Moramo insistirati na tome da Izrael prekine sa prekomernom upotrebom sile, što sada čini. Moramo insistirati da Hamas odmah prekine sa raketnim napadima, koji su kontraproduktivni", rekao je Ban Ki Mun.

EU za primirje, SAD optužuju Hamas

Francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji je na Bliskom istoku, pozvao je na prekid vatre. Nakon susreta sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, sreo se i sa premijerom Izraela Ehudom Olmertom, kao i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Francuskom šefu države u Ramali se pridružila evropska delegacija, koju predvodi češki ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg, u kojoj je i šef francuske diplomatije Bernar Kušner.

"Mi, Evropa, želimo što je moguće brže prekid vatre. Vreme radi protiv mira. Treba da oružje ućuti i da se uspostavi privremeno humanitarno primirje", rekao je Sarkozi.

Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg izjavio je da računa na primirje, ali tek za nekoliko dana.

"Stvari su se pokrenule, ali idu vrlo sporo. Do primirja ima još nekoliko dana. Ne možemo da ga očekujemo ni danas ni sutra", kazao je Švarcenberg.

"Zahtevam trenutni bezuslovni prekid izraelske agresije prema narodu u pojasu Gaze. Spremni smo da razmatramo sve probleme, koji uključuju i uspostavljanje primirja, otvaranje granica, kao i međunarodno prisustvo na okupiranim palestinskim teritorijama", kazao je Abas.

Na primirje poziva i specijalni izaslanik mirovne četvorke na Bliskom istoku i bivši britanski premijer Toni Bler.

Međutim, izrealske diplomate ponavljaju da akcije vojnih snaga nisu usmerene protiv Palestinaca, već protiv terorističke organizacije Hamas i dodaju da one neće stati.

"Izrael je reagovao kako bi sprečio terorističke akcije. Pre vojnih operacija, Hamas je raketirao Izrael, a mi smo se uzdržavali. To je prestalo kada smo se odlučili na vojnu akciju", izjavila je Cipi Livni, ministarka spoljnih poslova Izraela.

"Nadalje, kada Izrael bude napadnut, on će i odgovoriti. Ovo je rat protiv terorizma", rekla je ona.

Za razliku od izaslanika koji pozivaju na primirje, američki predsednik Džordž Buš nije pozvao na prekid vatre. Buš je rekao da bilo kakvo primirje u Gazi mora da uključi i mehanizme kojima bi se sprečio Hamas da nastavi da raketama gađa Izrael iz te palestinske oblasti.

"Umesto da brine za narod u Gazi, Hamas je odlučio da iskoristi pojas Gaze da odatle raketira i ubija nevine Izraelce. Izrael je odlučio da zaštiti sebe i svoj narod. SAD je zabrinut zbog humanitarne krize", rekao je Buš.

"Nama je stalo do ljudi u Gazi, te smo zato obezbedili nekoliko miliona dolara vrednu pomoć. Naravno da bismo svi mi želeli da nasilje prestane, ali to mora biti na način koji bi omogućio da se kriza ne ponovi. U bilo kom dogovorenom primirju mora da postoji i uslov da Hamas ne može da koristi pojas Gaze da odatle lansira rakete", dodao je Buš.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak