Tajna skrivena u rukavicama

Politika 06.01.2009 13:09
Evica Milovanov-Penezić, kreatorka rukavica

Evica Milovanov-Penezić, kreatorka rukavica


Kejt Midlton, devojka princa Vilijama, nosi ovaj mali modni detalj sa potpisom naše kreatorke Evice Milovanov-PenezićViše od deset godina Evica Milovanov-Penezić dizajnira isključivo rukavice, dok se pre toga bavila dizajnom kožnih odevnih predmeta. Više od dve hiljade najrazličitijih modela ovog asesoara stoji iza njenog rada, a najveće priznanje u svom poslu dobila je ne samo od kupaca, od kojih su neki pasionirani kolekcionari ovih malih umetničkih dela, već i od vrsnih modnih stručnjaka. Na sajmu mode u Parizu, Evičine rukavice primetili su predstavnici britanskog časopisa „Vog”, kao i nemačkog „Glamura”, pa će tako ove unikatne predmete poneti modeli na martovskim i aprilskim stranicama časopisa koji diktiraju modne trendove.

– Za mene je bio veliki kompliment kada su mi javili da je Kejt Midlton ponela par mojih rukavica, i to na svečanosti povodom završetka školovanja na vojnoj akademiji princa Vilijama. Lepo je bilo videti fotografiju na kojoj ona drži prekrštene ruke u rukavicama na krilu, ali iznad svega mi je prijalo to što je ona vrsni istoričar umetnosti i što ima vrlo istančan ukus – naglasila je Evica Milovanov-Penezić.

I Blondi i Agata Luis de la Prada takođe su „zaljubljene” u njene rukavice.

Evica i sama često nosi rukavice i, kako kaže, u džepu svakog kaputa ima po jedne, ali će se zato teško odlučiti da uz haljinu ponese par elegantnih rukavica iznad lakata. Uz takve, damske rukavice, koje bi trebalo nositi samo u izuzetnim prilikama, ova kreatorka ne preporučuje nakit, osim odgovarajuće narukvice.

Na pitanje zašto se opredelila baš za rad sa kožom, Evica je naglasila da je taj materijal oduvek privlačio, njegova mekoća i tekstura, istakavši da je reč o rukavičarskoj koži, koja se znatno razlikuje od tekstilne. Sam materijal u njoj izaziva inspiraciju i zato se nikada nije dvoumila šta bi radila sa njim.

Paleta različitih boja, dužina rukavica, ukrasi od drugačijih materijala, vez i slični detalji čine ove modne rekvizite jedinstvenim i specifičnim. Danas se ponovo u modu vraćaju naglavci bez prstiju, koji deluju mladalački, drugačije, pa se mogu nositi čak i uz patike.

Karakteristične su rukavice koje je ona dizajnirala, a koje pokrivaju samo mali i domali prst, zatim one sa vilinim konjicem na nadlanici ili par koji velikom mašnom prekriva samo članak. Kakve god bile, one su deo nečijeg stila i upotpunjuju utisak koji svojim odevanjem osoba koja ih nosi želi da izazove.

Unikatne rukavice svakako se razlikuju od fabričkih, pre svega jer nemaju postavu koja prikriva nemarnost prilikom izrade a ne zadržava toplotu ruke kao što to čini samo koža, i ne oblikuju se prema šaci kao što je to slučaj sa ručno rađenim rukavicama. Zato unikatne rukavice i pripadaju samo vama jer poprime oblik baš vaše šake, pa ako ih i stavi neko drugi, imaće utisak kao da je obuo cipele dva broja veće ili manje.

Evičine rukavice izrađuju se u malim serijama, najčešće po šest ili više pari, što se sve podvodi pod unikate, tako da su male šanse da ćete sresti nekoga ko će nositi isti modni detalj kao što je vaš. One se mogu naći u galeriji „Singidunum“, jer je Evica član Ulupudsa.

-----------------------------------------------------------

Kako čuvati rukavice

Ukoliko želite da vam rukavice dugo traju i da uvek imaju oblik vaših šaka, potrebno ih je posle svakog nošenja blago izvući, prst po prst, jer koža diše i menja se. Ako ih izgužvate tako spustite u džep, one će izgužvane i ostati – posavetovala je čitaoce kreatorka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak