Svetlosni efekti u enterijeru

Politika 26.12.2008 12:56
Svetlosni efekti u enterijeru


Još uvek su neprikosnoveni principi – ekonomičnost i obezbeđenje neophodnog funkcionalnog osvetljaja.Važe stara pravila ugradnje: obavezno konsultovati stručno lice za proračun potrebne jačine svetla po prostorijama, uskladiti mogućnosti postojećih instalacija sa brojem i karakteristikama planiranih svetlećih tela, kupovati artikle sa deklaracijom i od poznatog proizvođača – kvalitet je garancija bezbednosti od eventualnog požara.

Još uvek su neprikosnoveni principi – ekonomičnost i obezbeđenje neophodnog funkcionalnog osvetljaja. Važe stara pravila ugradnje: obavezno konsultovati stručno lice za proračun potrebne jačine svetla po prostorijama, uskladiti mogućnosti postojećih instalacija sa brojem i karakteristikama planiranih svetlećih tela, kupovati artikle sa deklaracijom i od poznatog proizvođača – kvalitet je garancija bezbednosti od eventualnog požara.

Šta je novo donela industrija elektro proizvoda?

Svedoci smo sve veće primene svetlosnih efekata u oblikovanju prostora. Veštačko osvetljenje nije puka zamena prirodnog izvora svetlosti. Izborom vrste svetiljki, variranjem položaja ugradnje, uz kombinovanje savremenih formi, dizajneri enterijera započinju eru dominacije svetla prostorom. Pun efekat postiže se uz primenu tehnologija najnovije generacije – kompozitni materijali pogodni za oblikovanje i prosvetljavanje. Karakteristika savremenih ambijenata su pravilno osvetljeni staklo, prohrom i poliuretan visokog sjaja. Zidovi i plafoni su po pravilu beli, a promenom boje svetla ishoduje se željena atmosfera.

Nema restrikcije u primeni ugradnih svetiljki: zidne, podne, bazenske, po gazištima i čelima stepenika, u nišama i vitrinama, u fiokama i garderoberima, u soklama kreveta i kuhinjskih elemenata – jednostavno, nećete pogrešiti ako uz poštovanje tehničkih propisa svetlo predvidite bilo gde.

ZID OD DIFUZNOG SVETLA

Ako prostoriji nedostaje prirodno svetlo, jedan od zidova može biti izrađen od transparentnog materijala sa fluo svetiljkama u punoj površini. Ovaj princip posebno je efektan u kupatilima koja su, po pravilu, bez prozora. Uz nešto gubitka na prostoru, štedi se na skupim keramičkim pločicama. Veliko zidno ogledalo duplira efekat difuznog svetla i vizuelno povećava prostor.

ZASTAKLJENE VEŠTAČKE BAŠTE

U nedostatku dvorišta ili pogleda na park, stanovi se opremaju zastakljenim bašama, sa veštačkim zelenilom ili belim stabljikama breza. Podloga su kameni oblutci među koje su skriveni reflektori. Uz osvetljenje sa plafona improvizovane bašte, dobija se zelena oaza koja oplemenjuje ambijent.

DIFUZNO SVETLO

Difuzna rasveta koristi se više nego ikada, ali ne samo u nišama spuštenih plafona. Izvori svetla skrivaju se iza zidnih ili nameštajskih panela, iznad sokli, stvarajući efekat lebdećeg nameštaja, ispod visećih kuhinja, u policama nameštaja...

POVRATAK LUSTERA

Posle niza godina, lusteri su ponovo nezaobilazni element savremenog enterijera. Raznovrsnim dizajnom, zadovoljavaju sve ukuse i dizajnerske zahteve. Principi kombinovanja su, od potpunog stilskog uklapanja u ambijent, do postavljanja lustera koji svojom različitošću predstavlja skulpturu za sebe. Zajedničko za većinu modernih lustera je mnoštvo tačkastih izvora svetlosti, obilje raznobojnih staklića i visuljaka, sa kreatorskim izletima u retro stilove.

Većina proizvođača nudi seriju koju čine luster, stona, zidna i stojeća lampa.

LED RASVETA

Upotreba raznobojnog svetla, unapređena je novom generacijom izvora svetlosti – LED.

Naziv potiče od prvih slova engleske složenice „Light Emiting Diodes“ što u prevodu znači svetleće diode. Ova vrsta svetiljki je apsolutna budućnost zbog neospornih prednosti: minimalna potrošnja električne energije, trajnost od više desetina hiljada sati, velika svetlosna iskorišćenost, rad na naponu od 12 i 24 volti, transformatori prilagodljivi dizajnu svetlećeg tela, diode mogu biti različitih boja, sa mogućnošću periodične promene boja, diode se mogu ugraditi u bilo koji oblik svetiljke.

Vrhunac tehnološke primene „led“ rasvete je u kombinaciji sa kompozitnim materijalima – transparentni poliesteri (kod nas ih proizvodi „Metalac“ iz Gornjeg Milanovca), koji prosvetljavaju projektovane svetlosne efekte.

Finansijski moćni investitori projektuju mrežu velikog broja tačkastih led svetlosnih izvora. Poliesterska maska male debljine propušta svetlo po šarama različitih boja i oblika. Primena je posebno efektna pri promocijama kompanijskih znakova ili raznovrsnih elektronskih umetničkih instalacija. Zapad luduje za umetničkim slikama nastalim po ovom principu.

SPECIJALNI EFEKTI LED RASVETE

LED svetiljke sreću se na najneobičnijim mestima. Proizvođači kupatilske opreme ugrađuju ih u česme, fiksne pločaste plafonske tuševe i kupatilsku galanteriju. Kuhinje se opremaju svetiljkama u fiokama, ostavama i soklama. Uzglavlja kreveta osvetljavaju staklene ploče sa svetlećim diodama.

Vrhunski plaćeni dizajneri i proizvođači nameštaja astronomskih cena, projektuju koristeći skupe svetlosne efekte podjednako vešto kao i maštovite forme. Može vam se desiti da enterijer nekog prostora ne prepoznate po dnevnom svetlu. Sve je podređeno mogućnostima novih tehnologija.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak