Pametna kuća Be­o­gra­da

Politika 23.12.2008 13:01
Ukras prestonice

Ukras prestonice


U nedavno završenoj „inteligentnoj zgradi” svim potrebama se upravlja posredstvom lokalne računarske mrežeUkras prestonice U Beogradu je nedavno otvorena „pametna zgrada”, poznata kao B2 (Terazijska padina), zamišljena da postane jedinstven poduhvat na području nekretnina i, istovremeno, prepoznatljiv ukras prestonice. Građevina se prostire na 24.728 kvadratnih metara, a ima šoping centar, stanove, poslovni prostor i četiri podzemna sprata za ostavljanje automobila.

Imajući u vidu da se nalazi u samom srcu grada, „Mali kolektiv” (srpska grupa za ulaganja i nekretnine) želeo je da izgradi životno i poslovno okruženje svetske klase i „inteligentnu zgradu” koja se može održavati uz smanjene troškove, manji utrošak energije i visoku ličnu bezbednost. Zato je odabrana kompanija „Cisko” (Cisco Connected Real Estate) da ugradi svoja najsavremenija tehnološka dostignuća.

U najkraćem, objedinjenu digitalnu mrežu koja nadzire i usmerava sve tokove u samoj zgradi i unaokolo.

Digitalna kičma

„Znali smo da su informaciono-komunikacione tehnologije ključ za ostvarivanje naših zamisli i želja”, kaže izvršni direktor „Malog kolektiva” Dragan Praštalo. „Želimo da pružimo stanarima luksuzan smeštaj, prvoklasne usluge za zabavu i komunikaciju, siguran boravak i ličnu bezbednost”.

Suština „Ciskovog” pristupa jeste arhitektura „skrojena po meri korisnika”, osmišljena da snizi troškove zamenjujući složene sprave i naprave pojednostavljenom IP mrežom prilagođenoj potrebama.

Savremena zgrada ima, obično, oko 30 mreža, uključujući osvetljenje, struju, video nadzor, telefon, Internet, interkom, grejanje i provetravanje. Za razliku od uobičajenih u kojima se svakom zasebno upravlja, u B2 se sve nadziru virtuelnim putem upravlja preko Interneta (IP). Nadgledanje energetskih potreba jedna je od ključnih oblasti koje imaju koristi od inteligencije novog zdanja. Mala meteorološka stanica na krovu podešena je da predviđa promene i da odgovara, na primer podizanjem spoljašnjih kapaka da bi odbila ili zadržala toplotu.

„Glavni mozak” cele zgrade (centralni sistem) prikuplja podatke u istom času (realno vreme) iz više od 1.000 senzora upravljajući ukupnom energetskom potrošnjom i omogućujući uštede prema najpovoljnijim cenama (tarife koje nude snabdevači. U „Malom kolektivu” smatraju da će zahvaljujući razgranatoj mreži najkrpunije troškove sniziti za 20 do 25 odsto. Očekuju da će 30 odsto uštedeti na održavanju, a 40 posto na struji.

Bežični pozivi

Lokalna mreža (LAN), preko koje se danoćno usmeravaju i nadgledaju iz glavne kontrolne sobe sve potrebe stanara i korisnika, predstavlja „digitalnu kičmu” celog poduhuvata. Odatle se još podržavaju TV program, glasovno opštenje, razmena podataka, slanje (i primanje) poruka i prenošenje slika sa 300 video kamera postavljenih svuda u zgradi. Po dolasku u B2 posetioci dobijaju „pametnu karticu” s kojom ulaze u delove za koje im domaćini daju dozvolu.

Pouzdane veze sa Internetom dostupne su svim stanarima, uglavnom brzine od 50 do 100 Mbps, omogućujući pristup preko laptop računara i mobilnih telefona i daljinsko upravljanje iz ma kojeg kutka zdanja. Dok jedu u nekom restoranu pod istim krovom, mogu da uključe grejanje u kupatilu pre nego što se vrate u srtan. Uputstva se, čak, mogu poslati SMS-om, a osoblje ma gde bilo unutra spolja nazove preko „Ciskovih” IP bežičnih telefona. Cisco CallManager omogućava napredne usluge slanja tekstualnih i govornih poruka po celoj zgradi, zato što je ona opremljena bežičnim vezama.

Početkom godine kompanija „Cisko” obavila je zanimljivo istraživanje koje je obelodanilo da korisnici brzog Interneta u Zapadnoj Evropi pokazuju veće interesovanje za život u tzv. „pametnim kućama” od korisnika u SAD (90 prema 77 odsto). Pojam „pametna kuća” (The Connected Life) odnosi se na projekat u okviru kojem je nastala tehnologija za pristup svim kućnim digitalnim medijskim sadržajima, u bilo koje vreme i sa bilo kojeg mesta.

Kao deo šire ponude istraživači su ustanovili moguću uslugu koja omogućuje rukovanje kućnim digitalnim medijima i sadržajima preko bilo kog uređaja. A oni obuhvataju TV program, filmove, porodični kalendar i adresar, digitalne fotografije, video odlomke i muziku.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak