Pretnje smrću predsedniku Generalne skupštine UN

Press 16.12.2008 15:29
Predsednik Generalne skupštine UN Miguel D'Eskoto

Predsednik Generalne skupštine UN Miguel D'Eskoto


Predsednik Generalne skupštine UN, Miguel D'Eskoto, koji je oštro kritikovao Izrael i SAD, bio je na meti pretnji smrću postavljenih na internetu, izjavio je danas njegov portparol."U tu stvar su imali uvida nadležni organi", rekao je novinarima D'Eskotov portparol, Enrike Jeves.

Jeves je dodao da je kancelarija D'Eskota te pretnje otkrila pre četiri dana i obavestila o njima obezbeđenje UN, kao i vlasti SAD.

"Radi se o veoma ozbiljnim pretnjama njegovom životu i on ih je shvatio veoma ozbiljno. Takođe, i bezbednosno osoblje u UN ih je shvatilo veoma ozbiljno", naveo je Jeves.

Rekao je da je D'Eskoto preduzeo već "neke posebne mere zaštite", ne otkrivajući detalje, kao ni ko stoji iza pretnji predsedniku Generalne skupštine.

Jeves je, takođe, negirao komentare ambasadorke Izraela u UN, Gabrijele Šeli, objavljene prošle nedelje u izraelskom listu Jerusalim post, u kojima je D'Eskota optužila da je pokušao da blokira njeno učešće na proslavi povodom 60 godina od Opšte deklaracije o ljudskim pravima.

"Ovo je zlobno i apsolutno netačno, a najbolje bi se moglo okarakterisati kao kleveta, i u svakom sudu pravde to se smatra krivičnim delom", rekao je Jeves.

D'Eskoto, katolički sveštenik, više puta je kritikovao i SAD i Izrael, otkako je u septembru preuzeo funkciju predsednika Generalne skupštine.

On je nedavno uporedio izraelski tretman Palestinaca sa politikom rasne segregacije u bivšoj Južnoafričkoj republici.

D'Eskoto je 1980-tih bio ministar spoljnih poslova u levičarskoj nikaragvanskoj vladi Sandinista, kada se ona borila, uz podršku SAD, u kontrarevoluciji.

U jednom intervjuu 2004. nazvao je bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana "kasapinom mog naroda" i rekao da je Džordž Buš Reganov duhovni naslednik.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak