Bramerc u SB o saradnji Srbije i Haga

Mondo 12.12.2008 15:44
Bramerc u SB o saradnji Srbije i Haga


Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc danas će Savetu bezbednosti UN predstaviti svoj redovni polugodišnji izveštaj o radu, u okviru kojeg će oceniti i saradnju Srbije sa Tužilaštvom Suda u Hagu.
Punu saradnju sa Tribunalom, Evropska unija je - na inicijativu Holandije - postavila kao uslov za sprovođenje Sporazuma sa Srbijom o stabilizaciji i pridruživanju.

Kao i njegova prethodnica Karla Del Ponte, tužilac Bramerc je od stupanja na dužnost, početkom ove godine, pod punom saradnjom podrazumevao hapšenje svih optuženih.

On je u više navrata pozdravio hapšenje i prebacivanje u Hag dvojice haških optuženika - Stojana Župljanina i Radovana Karadžića, ocenivši da je hapšenje bivšeg predsednika Republike Srpske "veliko dostignuće" i "prekretnica" u saradnji Srbije.

Tužilac je, međutim, istovremeno ukazivao i na neophodnost hapšenja preostale dvojice optuženih - Ratka Mladića i Gorana Hadžića, za koje je u govoru u junu pred Savetom bezbednosti rekao da su "u dosegu vlasti u Srbiji".

U novom izveštaju Savetu bezbednosti UN, podnetom krajem novembra, Bramerc je, po nezvaničnim izvorima, ostao pri tim ocenama.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak