Uradi sam : Galvanski rastavljač

Mojaradionica.com 11.12.2008 15:15
Uradi sam : Galvanski rastavljač


Pretpostavljamo da su mnogi od vas ludeli kada bi spojili TV izlaz svog računara sa ulazom na televizoru i shvatili da slika na TV-u ima mnoge smetnje (video i audio) ako je u isto vreme uključen i koaksijalni kabl kablovske televizije.Kroz ovu priču vam predstavljamo jedno jednostavno i relativno jeftino rešenje.Isključivanje koaksijalnog kabla iz TV-a svaki put kada biste hteli da pogledate neki film predstavlja dodatnu operaciju i često remeti komfor korišćenja celog sistema. Da ne govorimo o mogućem uništenju priključka na TV-u usled čestog uključivanja i isključivanja kabla. Da pojasnimo, smetnje nastaju usled razlike u potencijalima uzemljenja koaksijalnog kabla i uzemljenja vašeg računara. Cilj nam je da izjednačimo te potencijale.Kao što mnogi već i znate, koaksijalni kabl se sastoji od glavnog, centralnog provodnika, koji prenosi signal i mrežastog omotača, koji služi da se njegovim uzemljenjem uklone smetnje i interferencije ostalih el. uređaja i instalacija.Mrežasti omotač ne smemo uzemljiti direktno na šasiju računara jer bi tada dolazilo do protoka struje kroz omotač (napon između mrežastog omotača i uzemljenja računara može biti i do 200 V) te bi se isti grejao i postojala bi opasnost od paljenja izolacije.Da bismo pravilno izjednačili potencijale uzemljenja potreban nam je galvanski rastavljač, koji izjednačava potencijale uzemljenja ali ne provodi struju.

Na našem tržištu mogu se pronaći razni uređaji koji rade kao galvanski rastavljači. Mi vam danas predstavljamo jedan od njih. Radi se o antenskom razdelniku proizvođača FLOMATIK, tip GIS-04, koji je pored toga što je antenski razdelnik takođe i galvanski rastavljač.

 

 

Sve što treba uraditi jeste da se dolazni koaksijalni kabl spoji na ulaz razdelnika a sa druge strane, na izlaz da se spoji kabl koji će ići u TV. Nakon toga, telo razdelnika treba da se spoji sa metalnim kućištem računara.
Na taj način smo izjednačili potencijale uzemljenja između koaksijalnog kabla i računara. Smetnji više nema i možemo se prepustiti uživanju bez dosadnog isključivanja i uključivanja kablova


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak