Za decu zajednička ili odvojena soba

Jutarnji.hr 11.12.2008 13:04
Za decu zajednička ili odvojena soba


Dve varijante uređenja novogradnje od 68 kvadrataPostojeći tlocrt čine ulaz, WC za goste, dvije spavaće sobe, kupaonica, dnevni boravak i zasebna kuhinja sa izbom. Središnjim dijelom stana prolazi nosivi zid na kojem se ne mogu raditi nikakve intervencije dok su ostali zidovi pregradni i mogu se rušiti.Predlažemo dvije varijante rješenja:

VARIJANTA 1:


U ovoj varijanti savjetujemo tlocrtnu organizaciju stana podijeliti u dvije zone: spavaću i dnevnu zonu. Spavaću zonu čine dvije sobe i kupaonica, dok dnevnu čine kuhinja, blagovanje i dnevni boravak.

Na mjestu postojeće kuhinje organizirali smo novu dječju sobu koja je dovoljnih dimenzija za boravak dvoje djece. Roditeljsku sobu predlažemo proširiti na kupaonicu kako bi se formirale niše i osigurali prostor za ugradbene ormare. Time je kupaonica postala uža, no proširenjem na prostor postojeće izbe, dobili smo na njenoj prostranosti. Predlažemo da se ukloni zid između dnevnog boravka i sobe kako bi se dobio veliki, otvoreni dnevni trakt koji čine linijska kuhinja, blagovanje i dnevni boravak. Na ulazu u dnevni trakt umjesto jednokrilnih vrata predlažemo postavljanje kliznih.

VARIJANTA 2:


U varijanti 2 savjetujemo da svako dijete ima svoju sobu. Kako bi to ostvarili, roditelji su dobili svoj kutak u dijelu dnevnog trakta. Dio dnevnog trakta predlažemo odvojiti stijenom iza koje će se smjestiti bračni krevet. Kako bi maksimalno uštedjeli na prostoru bračni krevet pozicioniran je točno od zida do stijene, a zanimljivost je da svatko do “svoje“ strane kreveta pristupa kroz “svoja“ vrata koja ulaze u dupli gipskartonski zid. Tako svaki roditelj ima “svoju“ stranu kreveta uz koju je smješten i njegov dio garderobnog ormara. Stijena je ujedno iskorištena za smještaj LCD-a sa strane dnevnog boravka. Stijenu predlažemo obojati u boju koja će odgovarati tonu ostalog namještaja u dnevnom boravku ili na nju postaviti tapetu zanimljivog uzorka. Stijena zbog svojih kliznih vrata vizualno ne smanjuje prostor dnevnog trakta, već i dalje ostavlja dojam prozračnosti i prostranosti.

U odnosu na varijantu 1 dnevni trakt je nešto manjih dimenzija, pa su iz tog razloga i kuhinja i prostor za odmor i TV skromnijh dimenzija. Na ulazu umjesto WC-a predlažemo garderobu, s obzirom na to da je hodnik dosta uzak i nema mjesta za garderobni ormar.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak