Zgrada koja svojim stanarima ispunjava želje

24 sata 09.12.2008 12:01
Zgrada koja svojim stanarima ispunjava želje


Bilo da je reč o poslovnom prostoru ili apartmanima za stanovanje, sve je urađeno na način da zgrada služi svojim stanarima...Zažmurite i zamislite da imate mogućnost da samo jednim pritiskom na dugme u stanu stvorite atmosferu po svom ukusu i trenutnom raspoloženju. A sad zamislite da to možete da uradite čak i ako niste u stanu. To je moguće ostvariti u pametnoj zgradi u Balkanskoj 2, prvoj te vrste na Balkanu, koja je početkom decembra dobila svoje prve stanare.

Bilo da je reč o poslovnom prostoru ili apartmanima za stanovanje, sve je urađeno na način da zgrada služi svojim stanarima i da pritiskom na dugme korisnici uživaju u komfornim apartmanima, iz kojih pogled „puca” na Beograd. Prostor u zgradi isključivo je za iznajmljivanje. Roletne, osvetljenje, temperatura u stanu, ventilacija, televizijski program i šta god još može da vam padne na pamet, regulišete sedeći u fotelji. A ta fotelja čak ne mora da bude u apartmanu. Dovoljno je da posedujete laptop, pristup internetu i naravno šifru, i možete učiniti da se roletne na vašem apartmanu spuste ili podignu, da se svetlo upali ili ugasi... mogućnosti su brojne.
Cena zakupa kreće se oko 50 evra po kvadratu, ali nije ista za sav prostor u zgradi. Jedan od kriterijuma je pogled iz apartmana. Poslovni apartmani imaju od 50 do 200 kvadratnih metara i njih krasi terasa koja, u zavisnosti od apartmana, ima od 60 do 70 kvadratnih metara. Pametna zgrada ima i šest penthausa, čija se kvadratura kreće od od 85 do 260 kvadratnih metara i svi imaju terase čija je površina od 65 do više od 100 kvadrata. Od ukupno 35 stanova, najviše je onih od 120 kvadrata. U prizemlju zgrade iznajmljuju se lokali čija je kvadratura od 80 do 400 kvadrata. Garaža sa 220 parking mesta ima 12.000 kvadrata.

TAČ SKRIN i roletne
Tač skrin je centralna komandna jedinica apartmana. Stanar programira scene i atmosferu po svom ukusu. Ukoliko u apartmanu boravi više ljudi, svako po svojoj želji u svom prostoru može da stvori atmosferu. Scena „bioskop”, na primer, omogućava da se pritiskom na dugme zamrači prostor, spuste projektor i platno i da film počne. Po svojoj želji možete da odaberete koliko svetlosti želite da uđe u prostoriju. Mala meteorološka stanica na krovu zgrade podešena je da predviđa promene i da na njih reaguje spuštanjem i podizanjem kapaka kako bi odbila ili zadržala toplotu.

SENZORI
Svi apartmani imaju protivprovalne, protivpožarne i senzore za pokret. Alarmnim sistemom takođe upravlja stanar. Taster „odlazimo”, „sva svetla off”, „ventilatori po sobama off”, nalazi se na ulazu u apartman i služi da se jednim klikom ugase sva svetla i ventilatori u apartmanu. U zgradi postoji 200 kamernih mesta.

GREJANJE
U apartmanima nema radijatora, već je grejanje zidno. Sistem je urađen tako da zimi iz zidova isijava toplota, a leti zidovi hlade prostoriju. Ako vam temperatura, ipak, nije po volji, postoji mogućnost da je sami regulišete i za tili čas postignete željenu. U kupatilu funkcioniše podno grejanje.

LIFT
Možete slobodno da zaboravite na kom spratu stanujete. Stanari dobijaju kartice kojima se odobrava pristup na određeni sprat. Lift prepoznaje broj koji je ugraviran u karticu i vozi direktno do tog sprata. Do apartmana, naravno, liftom možete doći i iz garaže.

DALJINSKI
Ukoliko dok sedite udobno zavaljeni u fotelji, poželite sasvim drugu atmosferu, ne morate da ustajete iz fotelje, jer daljinski upravljač omogućava da sve to uradite, a da ni ne odete do tač skrina. Daljinski upravljač je tač skrin u malom i njime možete po želji da upravljate situacijom u bilo kojoj prostoriji u stanu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak