У девет села Нишићке висоравни вратиле се свега 23 породице

Глас Српске 08.12.2008 18:52
У девет села Нишићке висоравни вратиле се свега 23 породице


На Нишићку висораван у илијашкој општини, гдје је у девет српских села до краја 1995. године било око 400 домаћинстава, вратиле су се само 23 породице.Предсједник бившег Иницијативног одбора за повратак и обнову Миро Пејић, који са породицом живи у Сребреници, истиче да је повратак Срба на Нишиће веома спор због тога што тамошње власти, на разне начине "опструишу обнову кућа и инфраструктуре у тим селима".

- Од око стотину српских породица, које су прије 13 година дошле у Сребреницу и Братунац, остало је још двадесетак. Иселили су се са ових простора, али се нису вратили на Нишиће, јер, ни овдје, а ни тамо  нису имали основне услове за живот - каже Пејић за "Глас Српске".

Истиче да у српским селима није заживио повратак због неријешене инфраструктуре, што је услов за обнову кућа и повратак.

Путеви су потпуно уништени извозом шуме и камена, додао је он, који се бесправно експлоатишу на српским имањима.

- У Сабанцима су, послије Дејтонског мировног споразума, отворена три каменолома, а из мајдана природног шљунка на парцелама Ђорђе Пејића и Рате Стојановића насута је подлога дионице аутопута од Ступа до Блажуја у илиџанској општини - каже Пејић.

Он је напоменуо да, упркос бројним пријавама Срба, "ниједан Бошњак није платио казну за бесправну сјечу шуме, коришћење њива и пашњака".

Пејић каже да је Влада РС прије пет година обезбиједила средства за обнову 13 српских кућа на Нишићима и да је неколико међународних организација до сада обновило још двадесетак.

- Обновљене куће поново су опљачкане и девастиране. Моја кућа у Сабанцима до сада је три пута опљачкана. У миру су попаљене и уништене све куће и помоћни објекти од чврстог материјала, које су Срби изградили у селима на Нишићкој висоравни - рекао Пејић.

Истакао је да су Пејићи били најбројнија српска породица на овој висоравни и цијелој илијашкој општини.

Каже да су се до сада вратила само два домаћинства Пејића.

- Тамо данас живе три пензионерска брачна пара,  фамилија Мотика и ниједан Србин из бројних фамилија Трифковић, Ђукић, Стојановић, Шепур, Перковић... - додао је Пејић.

Црква

По исељавању Срба и црква Светих апостола Петра и Павла, је опљачкана, оскрнављена и запаљена.

- Тај храм на широком простору између Звијезде и Романије, дјелимично је саниран и покривен 2005. године захваљујући новчаним прилозима бивших парохијана и Срба из дијаспоре. Послије десет година у цркву је враћено звоно, које су Карађорђевићи поклонили овој богомољи - испричао је Пејић.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak