Bez zidova i s mnogo svetla

Jutarnji.hr 05.12.2008 11:55
Bez zidova i s mnogo svetla


Kako uskladiti potrebe jednog izvanserijski visokog muškraca i njegove nežnije bolje polovice? O tome svedoči ovaj mladenački stan od 50-ak kvadrata potpuno prilagođen dinamici njegovih vlasnikaOvom stanu potreban je makeover najvišeg stupnja, pomislili su Nikola i Mia kada su prošle godine u rujnu prvi put ostali sami u svom netom kupljenom stanu u jednom novozagrebačkom naselju. U stanu velikom 49 četvornih metara, koji se nalazi u zgradi staroj 50 godina, ništa (osim lokacije) nije odgovaralo potrebama mladog para. Sve prostorije bile su male, uske i strogo odvojene vratima. Na zidovima su se nalazile tapete, a kronični nedostatak prirodnog svjetla stvarao je otužnu atmosferu .


Crnim keramičkim pločicama u kupaonici suprotstavljen je bijeli okrugli umivaonik. Time se postigao kontrast i izbjegla dosada, a napravljen  je i prozor kako bi prostorija  bila prozračna

Vlasnik voli fotografirati, pa se njegove slike nalaze na gotovo svakom zidu

Vlasnici su zbog opsežnosti zadatka koji je bio pred njima u pomoć pozvali studio Nauportus. Stručno oko arhitekata odmah je uvidjelo da je za postizanje modernog izgleda nužno riješiti se niza nepotrebnih vrata i pregradnih zidova te na neki način ujediniti prostorije - kuhinju, dnevnu sobu i blagovaonicu - kako bi se vizualno povećao izgled stana, omogućio protok dnevne svjetlosti sa svih strana i pridonijelo osjećaju udobnosti.


Kuhinja je mala, ali funkcionalna sa  svim potrebnim elementima

Spušteni strop
U dnevnoj sobi središnje mjesto zauzimaju udobna sofa tvrtke Lateran i veliki LCD televizor. No, glavni adut je rasvjeta koja dolazi u raznim oblicima. Prema Nikolinim riječima, prilikom useljenja u stanu se nalazila samo jedna zidna lampa od 30 W, a sada ovdje caruje pravi light-show koji bi bez imalo pretjerivanja mogao komparirati onom u diskotekama.


Spavaća soba  je u boji lavande koja opušta

To je omogućeno spuštanjem stropa za 20 centimetara i ugradnjom halogene rasvjete, postavljanjem podnih i zidnih svjetiljki na svako slobodno mjesto, ali i “skrivenim“ svjetlećim predmetima poput digitalne slike koja je zapravo svjetiljka i tegle za biljku koja zabljesne čim padne mrak.

Koloritni raspored
Blagovaonicu koja je zamišljena kao prijelazna prostorija između dnevne sobe i kuhinje karakteriziraju stol u wenge boji i kožnati stolci, a kuhinju najosnovniji potrebni elementi, također u tonovima koji prate isplanirani koloritni raspored ostatka stana (gore narančasto, dolje smeđe).  Očekivano najvećih problema bilo je s adapotacijom kupaonice.


Biljka  u tegli koja svijetli u mraku smještena je do prozora kako bi do nje što bolje dopiralo dnevno svjetlo 

Motivi Dalmacije (brodovi, ribarske mreže, kamenčići...) na svakom su koraku 

Montažni zid

-  Pomaknuli smo je u središnji dio stana, tako da sada ona i kuhinja dijele novosagrađeni montažni zid u kojemu se nalaze  vodovodne instalacije. Rasvjeta je postavljena iznad ogledala što je odličan trik kod umjetnog povećavanja prostora - objasnio je Nikola koji je u dogovoru s djevojkom, odlučio da crne i žute keramičke pločice razbije ponekom u lila boji. Tako je postigao izgled kupaonice “za nju i za njega“.


Vlasnik je strastveni kolekcionar malih automobila  koje skuplja od djetinjstva

Jedina prostorija u stanu koja je ostala gotovo ista kao i u vrijeme bivših vlasnika je spavaća soba. U boji lavande, s velikim  krevetom, ormarom i kompjutorskim stolom dokaz je kako jednostavno ne mora nužno značiti i neestetski. No, ono što joj daje posebnu toplinu su sitnice. Zajednička slika  i plišani medo, koji ih podsjeća na prve dane njihove ljubavi, najdragocjeniji su doprinos ovoj dekorativnoj priči.Veliki LCD televizor  dominira dnevnom sobom

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak