Saopštenje Vlade RS povodom oglašavanja PIC

Tanjug 29.11.2008 17:02
Saopštenje Vlade RS povodom oglašavanja PIC


Vlada Republike Srpske RS saopštila je sinoć u Banjaluci da se zalaže za dosledno poštovanje i primenu svih pozitivnih zakonskih propisa u Bosni i Hercegovini (BiH) i da smatra neprihvatljivim zloupotrebu zakona, prava ili ovlaštenja bilo kog građanina u BiH ili lica koja u njoj imaju diplomatski status.U saopštenju se navodi da je Vlada RS na čelu s premijerom Miloradom Dodikom u potpunosti privržena poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, vladavini prava i poštovanju institucija i agencija svih nivoa vlasti u BiH.

Kancelarija Visokog predstavnika u BiH (OHR) saopštila je ranije večeras da je Savet za primenu mira (PIC) u BiH osudio potez premijera Dodika da podnese krivičnu prijavu protiv prvog zamenika OHR Rafi Gregorijana i shvata to kao pokušaj sprečavanja međunarodnog tela u provođenju svog mandata.

Prema saopštenju iz Sarajeva, ambasadori Upravnog odbora PIC su podsetilida su svi organi vlasti u BiH obavezni da u potpunosti sarađuju sa OHR i njegovim osobljem.

"Osporavanje ovlaštenja visokog predstavnika, njegovog osoblja i Saveta za primenu mira neće biti tolerisano", navedeno je u saopštenju OHR.

"Jasno je Milorad Dodik koristi institucije RS i njihovo osoblje u pokušajima zastrašivanja međunardne zajednice", ocenjeno je dalje u saopštenju.

Prema saopštenju OHR, ambasadori su izrazili ozbiljnu zabrinutost u pogledu prijave Vlade RS Tužilaštvu BiH, na koji gledaju kao napad na institucije države BiH i njene agencije za provođenje zakona.

Vlada RS je, u saopštenju, pak navela kako je krivična prijava koju je ona podnela u sredu, u službi odbrane teritorijalnog integriteta i punog suvereniteta BiH i njenih entiteta.

"Ona (tužba) nije uperena protiv bilo koga, najmanje protiv međunarodne zajednice u kojoj Vlada RS vidi partnera", navedeno je u saopštenju iz Banjaluke.

Vlada RS je dalje navela da je prijava koju je podnela Tužilaštvu BiH, "pokušaj zaštite i održanja digniteta legalnih institucija ove zemlje i kredibiliteta međunarodne zajednice i svi koji rade protiv toga, ne rade u interesu BiH niti njenog napretka ka EU".

Vlada u Banjaluci je uputila je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv devet lica zbog, kako se navodi, lažnih tvrdnji da su pojedina lica u Vladi RS zloupotrebila službeni položaj.

Prijava je podneta protiv glavnog tužioca BiH Milorada Barašina, međunarodnog tužioca u Tužilaštvu BiH Harija Furlana, zamenika OHR Rafi Gregorijana, šefa odeljenja za organizovani kriminal u tužilaštvu BiH Dejvida Apčera i sudije suda BiH Šefka Šahibegovića.

Krivične prijave vlada RS je podnela i protiv urednika političkog magazina "60 minuta" Federalne televizije Bakira Hadžiomerovića i novinara Slobodana Vaskovića, predsednika nevladine organizacije "Narodni front" Dragomira Babića, kao i zamenika direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH Dragana Lukača.

Pomenuta lica se terete da su počinili više krivičnih dela iz Krivičnog zakona BiH, saopšteno je iz vlade RS.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak