U EU bez viza 2010. godine

RTS 29.11.2008 16:56
U EU bez viza 2010. godine


Evropska komisija će do kraja ove nedelje Vladi Srbije uputiti izveštaj o spremnosti Srbije za viznu liberalizaciju. U njemu se ocenjuje da je Srbija ostvarila dobar napredak u ispunjavanju uslova za ukidanje viza, navedenih u mapi puta, ali i precizira dugačka lista poslova koji su samo delimično obavljeni ili tek treba da počnu.Kako javlja dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajić, iako sam izveštaj ne navodi rokove i datume, izvori u Evropskoj komisiji ocenjuju da bi u najboljem mogućem scenariju vizna liberalizacija mogla da stupi na snagu 1. januara 2010.

Vizni režim ne zavisi ni od Haga ni od Kosova

Evropska komisija za izmenu viznog ražima ima uslove podeljene u četiri grupe. Prva se odnosi na bezbednost dokumenata, druga na ilegalnu migraciju i readmisiju, treća na javni red i bezbednost i četvrta na funkcionisanje prava. U svakoj od njih se ukazuje na napredak Srbije ali se i ukazuje na poslove koji predstoje.

Aleksandra Štiglmajer iz Evropske inicijativa za stabilnost kaže, da je veoma važno ukinuti vize za sve građane Balkana a pogotovo Srbije, ali da je teško precizno predvideti kada će se to i desiti.

Dobra vest je da stavljanje na " Belu šengesku lista" ne zavisi ni od Haga ni od Kosova, već od napretka domaće administracije. Zato će već u Srbiju stići jedna ili više ekpertskih misija,koje će dalje ocenjivati postignuti napredak.Njihov izveštaj bi trebalo da bude gotov u martu. Za zemlje poput Srbije i Makedonije Evropska komisija smatara da će stav biti poznat još do kraja leta.

Konačnu odluku o tome ipak če  donti zemlje članice EU  u konsultaciji sa Evropskim parlamentom.

U tom, najboljem mogućem scenariju, odluka bi bila doneta tokom jeseni a slobodno putovanje u zemlje EU stupilo bi na snagu u januaru 2010. godine

1

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak