Ukrasi grada često na meti vandala

Blic 29.11.2008 16:55
Ukrasi grada često na meti vandala


Skulptura žirafe na Topčiderskom vencu, kojoj je drugi put ove godine polomljena noga, uklonjena je i neće skoro biti vraćena. Polomljene terakot figure na Trgu Republike i odlomljene ploče sa spomenika takođe su žrtve vandala, a sve veći broj ovakvih slučajeva otvara pitanje mogu li umetnički predmeti opstati na otvorenom prostoru u gradu.Jednoj od tri skulpture iz „porodice“ žirafa koje su postavljene u martu ove godine po drugi put su, za proteklih šest meseci, polomljene noge. Skulptura je zbog toga uklonjena do daljnjeg, što je naročito pogodilo sve stanovnike opštine Savski venac.

Kako zaštititi spomenike
Da bi se zaštitili spomenici i sprečilo dalje uništavanje, u Zavodu planiraju da postave osvetljenja oko spomenika i da raskrče prostor oko njih.
- Često sa dešava da spomenici stradaju baš zbog toga što nisu dovoljno osvetljeni ili imaju loš prilaz. Ipak, kad je neki renoviran i ulepšan, retko se desi da ga neko ošteti. Građani ipak delimično poštuju naš trud - priča Lidija Kotur.

- Prvi smo napravili ovakve skulpture i na neki način one su postale simbol naše opštine. Izgradili smo ih da bismo ulepšali prostor i izazvali lepa osećanja kod posmatrača, a sada su one uništene - kaže Tomislav Đorđević, predsednik opštine Savski venac.
Izložba terakot figura, otvorena je u sportskom centru „Olimp“, takođe je podsećanje na uništavanje ovih figura prošlog leta. Od 1.200 terakot figura koje su bile izložene na Trgu Republike u okviru „Belefa“, deo skulptura je uništen i oštećen u protestima koji su organizovani zbog hapšenja Radovana Karadžića. Prva stalna izložba ovih figura otvorena je početkom ovog meseca u Institutu za mentalno zdravlje. Prisutni su bili i autori koji su, pogođeni uništavanjem njihovih umetničkih dela, rekli da ih je ovakvo ponašanje ostavilo bez komentara i da se nerado sećaju ovog događaja.
Ovo međutim nisu jedini primeri vandalskog uništavanja spomenika kulture ove godine. U Zavodu za zaštitu spomenika kažu da su najviše problema imali sa spomenikom Nikole Tesle ispred Elektrotehničkog fakulteta, koji je u maju ostao bez mesingane ploče sa imenom i godinom rođenja Nikole Tesle.
- Krađa ploče sa ovog spomenika nam je stvorila velike probleme i morali smo da se pomučimo da bismo je zamenili u kratkom roku. Za troškove smo iz budžeta izdvojili čak 94.000 dinara, a to je velika suma koja je mogla da se potroši za obnovu nekog spomenika - kaže Lidija Kotur iz Zavoda za zaštitu spomenika.
Prema njenim rečima, odnošenje ploča sa spomenika je najveći problem sa kojim se Zavod suočava.
- Bronzane ploče stalno nestaju sa spomenika. Naše pretpostavke su da se ove ploče pretopaju i unovčavaju. Pre nekoliko meseci nestale su čak dve bronzane ploče sa spomenika na Starom sajmištu - dodaje Kotur.
Osim toga, Zavod mora da se bori protiv vandalskog crtanja po spomenicima bojama i grafitima. Spomenik knezu Mihailu na Trgu Republike je više puta bio „ukrašavan“, a svaki put kad se boja skida sa njega to dodatno uništava materijal od kojeg je spomenik napravljen.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak