Kada je dete previše bolesno za školu?

Žena.hr 29.11.2008 15:59
Kada je dete previše bolesno za školu?


Neke je simptome lako prepoznati kao opasne, a neki nas mogu zavarati.Sinoć je vaše dijete imalo blago povišenu temperaturu i čak je samo tražilo da ode u krevet - što uopće nije njegovo uobičajeno ponašanje. Do jutra je vaše dijete sasvim bez vrućice, navalilo je na doručak i sve se čini u redu - no vi ste zbunjeni. Škola kao i obično ili dan kod kuće? Neke je simptome lako prepoznati kao opasne, a neki nas mogu zavarati. Evo jednostavnog vodiča za dječje tegobe i njihovu ozbiljnost

Groznica

Nema brige
Temperatura do 38 stupnjeva Celzijusa obično nije znak za paniku. Djeca često znaju imati "jednonoćne" temperature koje prođu do jutra. Ako je dijete veće i ujutro je temperatura normalna, a ono dobre volje i dobrog apetita - sve je u redu. No kod manje djece (posebno kod beba do četiri mjeseca starosti) svaka je temperatura znak za uzbunu.

Prebolesno
Ako dijete i ujutro ima blago povišenu temperaturu, makar 37,5 stupnjeva, ne bi trebalo ići u školu. Jedan razlog je moguća zaraznost djeteta, a drugi - i važniji - jest to što dijete s povišenom temperaturom teško može pratiti nastavu. Bolesnom djetetu treba odmor - škola može pričekati.


Povraćanje

Nema brige
Dijete je povraćalo samo jednom u 24 sata. Vjerojatno nije riječ o infekciji ili zarazi, a veoma vjerojatno ne postoji ni rizik od dehidracije. Ponekad djeca povraćaju jer im se u želucu nakupilo sluzi iz nosa ili grla - ako je to slučaj, dijete je spremno za školu.

Prebolesno
Ako je dijete tijekom 24 sata povraćalo dva ili više puta, vjerojatno je riječ o infekciji. Pazite na znakove dehidracije - dijete mokri rjeđe nego obično, i njegov urin je tamno žute boje. Znak dehidracije mogu biti i ispucale usnice. Pazite da dijete neprestano dobiva po malo tekućine i nemojte ga slati u školu čim povraćanje prestane. Viroze koje dolaze s povraćanjem imaju neugodnu naviku da se ponekad vrate još snažnije. Također je važno da posjetite liječnika ako se stanje pogorša.


Crvene oči

Nema brige
Ako su djetetove bjeloočnice blago crvene ili roskaste i ako nema jakog iscjetka ili je prisutan proziran iscjedak, sve je u redu - vjerojatno je samo riječ o alergiji.

Prebolesno
Ako su djetetove oči jarko crvene sa snažnim žutim ili zelenim iscjetkom, vjerojatno je riječ o bakterijskom obliku konjunktivitisa. Dijete bi moralo ostati kod kuće uz terapiju antibioticima.


Proljev

Nema brige
Dijete ima vodenaste stolice, ali nema temperaturu i sasvim se normalno ponaša. Ako je djetetovo opće stanje u redu i ako te vodenaste stolice nisu prečeste tijekom dana (do tri stolice dnevno), sve je u redu.

Prebolesno
Više od tri jako vodene stolice dnevno znak su da dijete treba ostati kod kuće. Ako u stolici primijetite sluz ili krv - odmah liječniku. Kao i kod povraćanja, pazite na znakove dehidracije.


Upaljeno grlo

Nema brige
Bolno grlo praćeno curenjem iz nosa obično je posljedica iritacije sluznice - sve dok nema temperaturu, može u školu.

Prebolesno
Ako je upaljeno grlo praćeno otečenim žlijezdama, groznicom, glavoboljom ili trbuhoboljom, odvedite dijete liječniku. Ako je riječ o nekoj infekciji (kod djece su veoma česte infekcije streptokokom), ono je zarazno prva tri dana uzimanja antibiotika.


Bol u trbuhu

Nema brige
Ako je bol u trbuhu jedini djetetov sindrom i ako se inače ponaša posve normalno, može u školu. Može biti riječ o zatvoru ili o tremi - a u tom slučaju nema boljeg lijeka od zagrljaja.

Prebolesno
Trbuhobolja koju prati povraćanje, proljev, groznica ili loše opće stanje djeteta znak je za brzi posjet liječniku. Bol u trbuhu može značiti mnogo stvari ako je praćena navedenim simptomima.


Prehlada

Nema brige
Ako dijete nema groznicu i ako se inače dobro osjeća, sve je u redu. Na posljetku, kad bi sva djeca kojima curi nos ostajala kod kuće, škole bi bile prazne!

Prebolesno
Dijete mora ostati kod kuće ako je sluz iz nosa gusta i žuta ili zelena, te ako je dijete mrzovoljno ili letargično.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak