Milo osetio krizu

Dan 29.11.2008 16:41
Milo osetio krizu


Glavna prepreka za investitore je, kako je istakao, slabost državnog pravnog sistema, koji još nije “dovoljno pouzdan da u svakom trenutku može garantovati puna imovinska prava našim građanima i investitorima”, kazao Đukanović.Glavna prepreka za investitore je, kako je istakao, slabost državnog pravnog sistema, koji još nije “dovoljno pouzdan da u svakom trenutku može garantovati puna imovinska prava našim građanima i investitorima”, kazao Đukanović.
Zbog svjetske krize, koja će se u Crnoj Gori posebno osjetiti sljedeće godine, Vlada će smanjiti troškove, plate i putovanja, kako bi sredstva bila usmjerena na kapitalni budžet i stvaranje ambijenta za strane investitore - kazao je premijer Milo Đukanović na sjednici Skupštine Privredne komore.
Glavna prepreka za investitore je, kako je istakao, slabost državnog pravnog sistema, koji još nije “dovoljno pouzdan da u svakom trenutku može garantovati puna imovinska prava našim građanima i investitorima”.
Nakaradna je i logika, kaže Đukanović, lokalnih uprava da je Vlada odgovorna za biznis, a da oni nemaju nikakvih odgovornosti.
- To je netačno, jer i te kako imaju odgovornost, posebno ako dnevno množe barijere, koje usporavaju biznis i tako štete Crnoj Gori, ali i svojim budžetima - ukazao je on.
Premijer je očekivao da će se, usljed krize u svjetskom bankarskom sektoru, redukovati tradicionalna proizvodnja, navodeći da je opravdano da se razmišlja o smanjenju proizvodnje u Kombinatu aluminijuma.
- Javna je činjenica da se ozbiljno, ali opravdano, razmišlja o redukciji proizvodnje u KAP-u. Traže se načini da se kriza preživi. To će dovesti do pada BDP-a, ali kompenzacija će biti investicije - kazao je on.
Đukanović ističe da nećemo moći investicioni zamah da zadržimo u cjelini, jer će biti odlaganja određenih projekata.
- Dobar dio projektne dokumentacije smo zaokružili, ali biće odlaganja određenih projekata, jer veliki investitori nijesu računali da će milijardu ili dvije potrošiti iz sopstvenih portfelja. Oslanjali su se na banke - naveo je on.
Krizna će biti 2009. godina, kada se i očekuje teže poslovanje preduzeća, a Đukanović kaže da se u prvoj polovini godine očekuje rast BDP-a za dva odsto, dok je u 2008. bio oko 8 procenata.
- Glavu gore, preživjeli smo i teža vremena, ratne devedesete i sankcije. Međutim, nema mjesta opuštenosti, kao što smo bili posljednje tri godine, što je svojstveno Balkancima. Nije idealno, ali je bolje nego u regionu - pojasnio je Đukanović.
On je podsjetio da Vlada insistira na tržišnoj ekonomiji, iako to, kako kaže, često nije popularna teza kod jednog dijela javnosti, koji ima žal za prošlim vremenima.
- Jedan dio građana žali za socijalizmom i društvenom svojinom, da mogu neodgovorno da dolaze u sedam, odlaze u tri, da im plate idu, radi li ili ne. Uprkos tome, Vlada uporno insistira da su investitori i preduzetnici naši partneri. Ako to zaboravimo, onda rušimo osnovnu pretpostavku našeg razvojnog projekta - upozorava Đukanović.
Preduzetnicima, koji su se okupili juče u Privrednoj komori, poručio je da moraju brzo da reaguju u otvorenom i ujedinjenom evropskom tržištu.
Đukanović je ponovio da su banke stabilnije, nego što se moglo pretpostaviti, ali opšta nelikvidnost, kako kaže, može pogoditi i taj sektor i preliti se na realni. On je istakao da će Vlada pomoći bankama i građevinarstvu, kao i KAP-u, Željezari, Elektroprivredi, drvopreradi, Plantažama.
- Fatalna glupost bi bila da usljed krize propagiramo administrativno upravljanje ekonomijom. Treba podstaći tržište, a ne smanjivati cijenu koncesija - istakao je on.
Smanjenje tekuće budžetske potrošnje, za 10 odsto niža cijena struje za mala i srednja preduzeća, ukidanje komunalnih taksi u opštinama, ukidanje putarine, koja je bila u cijeni i goriva, pomoćiće, rekao je on, realizaciju investicija.
Udar krize neminovan je, kako kaže, u turizmu, jer će se smanjiti putovanja.
Đukanović je obećao da će Vlada učiniti sve kako bi subvencionirala nacionalnu aviokompaniju, jer je na to juče skrenuo pažnju direktor Splendida Žarko Radulović. On je istakao da su cijene usluga avioprevoza limitirajući faktor u turizmu.
Radulović je upozorio i na visoke cijene komunalnih usluga i istakao da je hotel do sada platio za odvoz smeća oko 180 hiljada eura.
Ministar finansija Igor Lukšić smatra da će se svjetska ekonomska kriza naredne godine preliti i u Crnu Goru koja je do sada osjetila njene djelimične posljedice. Mjere fiskalne politike usmjerene na podršku finansijskom sektoru, podrazumijevaju smanjenje tekuće budžetske potrošnje i njeno zamrzavanje na deset odsto.
Smanjenje opterećenja na zarade zaposlenih, prijevremena otplata unutrašnjeg duga i ukidanje naknada i taksi za autoputeve i korišćenje građevinskog zemljišta, neke su od mjera kojima Vlada namjerava da obezbijedi podršku građanima.
Crnogorski ekonomski rast u narednoj godini će, prema procjenama Ministarstva finansija, iznositi između četiri i pet odsto, a u najlošijoj varijanti svega dva odsto.
Predstavnik PKCG-a, Stevan Karadaglić ocijenio je da treba početi izgradnju energetskih objekata termo i hidro energije, uraditi registar poljoprivrednih gazdinstava, donijeti strategiju razvoja građevinarstva i zaštite i korišćenja ljekovitog bilja, i ubrzati proces određivanja lokacija i gradnju deponija za odlaganje otpada.

J.M.

Primjer smo Albaniji

Đukanović je rekao da se svijest o važnosti konkurentnosti svuda u Evropi probija i da Albanija, u šta se uvjerio prije par dana, ima kao reper crnogorske poreske i carinske stope.
- Nijesmo samo usmjereni na zapadne investitore. Ulaganja će biti i iz Rusije i sa Srednjeg istoka. Nadam se da ćemo veći dio investicija realizovati u narednoj godini. Projekat na Luštici će biti započet 2009, kada će biti završen put od Boke do Žabljaka. Za valorizaciju Velike plaže uskoro ćemo raspisati tender - kazao je on.

Vlada nije mangup

Vlada je često, navodi premijer, na udaru kritike zbog dijela aranžmana u privatizaciji KAP-a i Željezare, ali je globalna kriza otkrila krivca.
- Valjda je morala globalna kriza nevjernim Tomama da potvrdi da nijesmo krivci. Uspjeh privatizacionog procesa ne može se zasnivati što ćete sve posljedice na partnera prebaciti. To je kratkovido. Mi trpjeti posljedice toga. To nije umijeće, već nedgovorna politika i mangupluk. Vlasnici će popustiti pred globalnom krizom - kazao je on.

Najbolji premijer

Predstavnik PKCG u Hrvatskoj Branko Jednak, porijeklom Nnkšićanin, smatra da je strateška prednost Crne Gore u borbi protiv krize to što ima najboljeg premijera u Evropi.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak