U 2009. manji privredni rast Srbije

Borba 29.11.2008 16:29
U 2009. manji privredni rast Srbije


Privredni rast Srbije trebalo bi da u 2009. godini bude smanjen na oko tri odsto, ocenio je glavni ekonomista Evropske banka za obnovu i razvoj Erik Berglof.

Prilikom predstavljanja "Izvestaja o tranziciji" za 2008. godinu, Berglof je rekao da Srbija, kada je reč o napretku u reformama, spada medju vodeće zemlje u tranziciji, a da je taj napredak najveći u reformama finansijskog sektora i liberalizaciji trgovine.

Prema njegovim rečima, Srbija je prosečnu ocenu za napredak u tranziciji popravila sa 2,7 na 2,85, zahvaljujućii jačanju finansijskog sektora i liberalizaciji trgovine.

On je naglasio da Srbiji još preostaje veliki deo reformi, kao što su reforma obrazovanja i razvoj konkurentnosti, a trebalo bi raditi i na smanjenju potrošnje i novac dobijen od Evropske banke koristiti za stabilizaciju finansijskog sektora,obezbedjivanje energetske efikasnosti i finansiranje infrastrukturnih projekata.

U "Izvestaju o tranziciji" takodje se navodi da celom regionu predstoji rizik od još sporijeg rasta tokom 2009. godine, ukoliko bi došlo do prekida stranih investicija."Posebno neke zemlje koje imaju visoke deficite tekućeg računa kombinovane sa visokim ino-zaduženjima su sklonije značajnom smanjenju obima privredne aktivnosti ukoliko dodje do naglog smanjenja priliva kapitala", navedeno je u izveštaju.

U posebnom odeljku, koji govori o uticaju globalne kreditne krize na region, "Izveštaj o tranziciji" EBRD-a upozorio je da bi pogoršanje ukupne finansijske situacije moglo da dovede do trajnijih i značajnih usporavanja kreditne ekspanzije.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak