Rešite se buđi u stanu

Alo 29.11.2008 16:08
Rešite se buđi u stanu


Buđ u stanovima, naročito u kupatilima, kuhinjama, dečjim i spavaćim sobama predstavlja ogroman problem. Najčešće se ne radi o čistoći zidova, nego o mikroklimi prostorija.
Mikroorganizmi se množe iza ormara, u uglovima zidova, ispod tapeta i svugde gde je vlažnost vazduha dovoljno visoka.

- Obično se smatra da je vazduh našim prostorijama čistiji nego onaj na ulicama, ali to često nije tačno - objašnjava za „Alo!“ majstor Edis Kasumi.
- Vazduh u velikom broju prostorija u kojima živimo i radimo može da ima i do 50 puta veću koncentraciju štetnih materija nego onaj na ulici. Takozvani „sindrom bolesnih građevina“ postao je pojam za nezdravi prostor u kojem žive ljudi. Pored zagađivača koji su sastavni deo nekih građevinskih materijala, buđ je sledeći najpoznatiji i najopasniji zagađivač.
Voli vlažnost i toplotu

- Buđ raste najčešće na mestima gde postoji nedovoljna cirkulacija vazduha: u ćoškovima prostorija, iza nameštaja koji je smešten uz zidove. Najproblematičnije su prostorije koje se ne zagrevaju. U njima se stvara buđ, uprkos pojačanom provetravanju. Gledano kroz doba godine, najveća opasnost od napada buđi je između oktobra i marta - tvrdi naš sagovornik.
Trikovima do zdravih zidova
- Nove građevine je potrebno sa početkom prve sezone grejanja što je moguće više zagrevati i provetravati. U njima je vlažnost vazduha viša od zgrada koje imaju neku „istoriju“.
- Nameštaj, ako je ikako moguće, ne postavljajte uz spoljašnje zidove. 
- Dobro provetravajte! Više puta dnevno, na svakih tri-četiri sata širom otvorite prozor, na nekoliko minuta. Dalje provetravanje obavljajte samo leti, s obzirom na to da zimi mogu da se ohlade zidovi, što izaziva kondenzaciju vodene pare.
- Prostorije na severnoj strani kuće u zimskom periodu zagrevajte što je moguće više.
- Vlažne prostorije, na primer kupatila, posle tuširanja ili nakon sušenja veša, odmah izluftirajte.
A ako se buđ ipak pojavi...
Rast buđi najčešće se sprečava premazivanjem površina zidova i plafona, premazima koji sadrže ekološki i zdravstveno prihvatljive fungicide, koji deluju fungicidno i fungistatično. Da bi vaš posao uklanjanja buđi bio što uspešniji, potrebno je da primenite sledeće korake:
1. Sa starih podloga očistite i skinite sve što se odvaja, preti da otpadne i šta vam se učini čudnim na površini, pa sastružite buđ. Podloga mora da bude suva, čvrsta, čista, bez masnoće i prašine. Isto važi i za fuge između pločica, na kojima se takođe hvata ova bolest.
2.Četkom nanesite impregnaciju protiv buđi tako da što bolje prodre u podlogu. Ako je potrebno, vrhom četke utapkajte više sredstva na posebno kritična mesta. Uloga impregnacije je da uništiti buđ duboko u sporama podloge. Pustite da se suši otprilike 12 sati. U težim slučajevima postupak možete i da ponovite, odnosno još jednom nanesete impregnaciju kako biste bili sigurni da ste buđ potpuno uništili.
3.Na tako pripremljenu podlogu krznenim valjkom nanesite dva sloja fungicidne boje. Ovako urađena zaštita može da traje i više godina. Fungicidne boje služe za zaštitu zidova i plafona, u prostorijama u kojima postoji pojačana kondenzacija vlage, kao što su kuhinje, kupatila, ostave, podrumi..
 

REČ STRUČNjAKA

Sprečite alergije

Buđ je najčešći i najrašireniji uzročnik bolesti u vezi sa „sindromom bolesnih građevina“.
- Njihove spore izazivaju alergije i druga bolesna stanja - objašnjava za „Alo!“ doktor interne medicine Gordana Vesić.
- Ovde najčešće ubrajamo mikoze, trovanja mikotoksinima i alergije izazvane mikoalergenima.
Mikoze su bolesti izazvane direktnim kontaktom s gljivicama. One mogu preneti infekciju na unutrašnje organe, naročito ukoliko je imunološki sistem bolesnika oslabljen. Udisanje mikotoksina iz spora buđi može da izazove bolest koja ima simptome slične gripu. Hronično udisanje malih količina ovih otrova može da oslabi imunološki sistem i izazove različita oboljenja.
- Najčešće su alergijske reakcije izazvane udisanjem spora buđi koje se manifestuju kroz kožne osipe, svrab, upale vezivnog tkiva ili alergijskom kijavicom - upozorava dr Vesić.

 

Sredstva protiv buđi
Er Lac, Panmonox boja protiv buđi i vlage
Er Lac, Dyna Lac H2O akrilna boja protiv buđi i vlage
Spektar super bela fungicidna boja
Zinsser, Perma white finalna akrilna boja
Hemiprodukt impregnacija protiv buđi
Bref raspršivač protiv buđi


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak