Samo Krkobabić zadovoljan budžetom

Blic 29.11.2008 15:22
Samo Krkobabić zadovoljan budžetom


Predlog raspodele para iz budžeta koji je u petak podeljen svim ministarstvima izazvao je veliko nezadovoljstvo među ministrima koji su od premijera i ministarke finansija tražili mnogo. Primera radi, kako saznaje „Blic”, ministarka za NIP Verica Kalanović tražila je iz budžeta 49 milijardi, a dobila malo više od 12 milijardi, a ministar Oliver Dulić tražio je 12, očekivao osam, a dobio nešto malo manje od četiri. Komentar većine ministara bio je „Ne pitajte ništa, suviše sam ljut”.
U Vladi se očekivalo, a već nekoliko dana i znalo, da će očekivanja ministara biti uveliko izneverena i da sigurno neće moći da ostvare sve što su obećavali u predizbornoj kampanji, ali kurir koji je raznosio nacrt zakona o budžetu za 2009. godinu bio je dočekan kao glasnik najcrnjih vesti.
- Sa ovakvim predlogom budžeta samo će Krkobabić dobiti sve što je tražio - bio je komentar jednog od ministara.
Nacrt budžeta koji je Ministarstvo finansija dostavilo Vladi Srbije predviđa rashod od 761 milijarde dinara, dok je predviđeno da prihodi budu 715 milijardi dinara, što bi značilo da je budžetski deficit 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda. Konačan predlog budžeta trebalo bi, prema saznanjima „Blica” da bude utvrđen u ponedeljak, kada će se sa vladinim odborima sastati državni sekretari ili čak i sami ministri.
Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao nam je da je ovaj predlog samo radni materijal i da će se o tome tek pregovarati.
- Ministarstvo zdravlja se u pripremi svog budžeta ponašalo krajnje štedljivo i gledali smo da tražimo gotovo istu količinu para ili za nešto samo malo veću nego što smo imali prošle godine. Smatram da mora da postoji socijalna odgovornost prema onima koji ne mogu sami da plate socijalno osiguranje, a takvih ljudi je 700.000. O tome ćemo pregovarati narednih dana - rekao je za „Blic” ministar zdravlja Tomica Milosavljević, odbijajući da direktno kaže da li je nezadovoljan, mada se iz njegovih odgovora moglo jasno zaključiti da je očekivao znatno više.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak