Tadić: Vreme za promenu Kumanovskog sporazuma

Mondo 29.11.2008 03:44
Tadić: Vreme za promenu Kumanovskog sporazuma


Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je došlo vreme za promenu Kumanovskog sporazuma o povlačenju jugoslovenske vojske i srpske policije sa Kosova i Metohije i usprotivio se uspostavljanju kosovskih bezbednosnih snaga.
"Nema nijednog razloga da se u ovom trenutku, kada je Srbija pokazala da je faktor stabilnosti u regionu, ne promeni Kumanovski sporazum.

Podsećam vas da su delovi tog sporazuma takvi da postoji još zona zabranjenog leta. Ne postoji objektivno nijedan bezbednosni razlog zašto bi tako nešto postojalo", rekao je Tadić u intervju koji će list "Politika" objaviti u subotu, 29. novembra.

Prema njegovim rečima, "Srbija nije faktor destabilizacije, nije ni na koga pucala, niti su njeni vojnici i oficiri, dok drugi jesu pucali na građane srpske nacionalnosti, na srpske oficire i na srpske vojnike".

Predsednik Tadić je kazao da, objektivno govoreći, danas treba da se menja Kumanovski sporazum o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije koji je potpisan juna 1999. godine.

Tadić je naglasio da se, kada se radi o uspostavljanju kosovskih bezbednosnih snaga, usportivio takvom rešenju kada se prvi put pojavio u planu Martija Ahtisarija.

„Od početka pregovora, kada se prvi put pojavila u Ahtisarijevom planu ideja o takozvanim kosovskim bezbednosnim snagama, usprotivio sam se takvom rešenju i rekao sam da je to takvo rešenje za Srbiju apsolutno neprihvatljivo danas i da će biti uvek neprihvatljivo. To nisu snage koje bezbednosno ugrožavaju Srbiju", naglasio je on.

Tadić je ocenio da je reč o lako naoružanim pripadnicima bezbednosnih snaga, ali da su to snage koje mogu u budućnosti biti zametak vojske ili armije koja bi mogla biti faktor bezbednosnih rizika u regionu.

"To kažem zbog toga što se postavlja pitanje odakle se regrutuju pripadnici tih snaga. Naše iskustvo je da se vrlo često oni regrutuju iz terorističkih odreda. Tako je sa svim bezbednosnim strukturama na Kosovu i Metohiji", kazao je predsednik Srbije.

Tadić je podseto da je ANA međunarodno definisana kao teroristička organizacija i da to nije uradila država Srbija, već međunarodne institucije.

Vojno-tehnički sporazum u Kumanovu ili Kumanovski sporazum potpisan je 9. juna 1999. godine i označio je kraj NATO bombardovanja SR Jugoslavije

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak