Ubili šest žena da bi sačuvali porodičnu čast

Srna 29.11.2008 02:55
Ubili šest žena da bi sačuvali porodičnu čast


Aktivisti organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju da je vrlo verovatno da su šest žena, koje su juče pronađene mrtve u Čečeniji na jugu Rusije, ubili muški članovi njihove rodbine kako bi očuvali porodičnu čast.Policija je odbacila pljačku kao jedan od mogućih motiva pošto ženski nakit nije ukraden. Sve žene, koje su imale između 20 i 30 godina, ubijene su hicem u glavu.

"Žene su možda žrtve `ubistva iz časti`. Ne odbacujemo mogućnost da su ih ubili rođaci zbog nepristojnog ponašanja", rekla je aktivista organizacije za zaštitu ljudskih prava "Memorijal" u čečenskoj prestonici Grozni.
Policija je pronašla tela tri žene u Groznom, dva na stazi izvan grada, a šesto u polju nedaleko od puta. U policijskom saopštenju navodi se da su dve ubijene žene bile sestre.
Žrtve "ubistva iz časti" često su optužene za preljubu ili homoseksualnu vezu. Prema procenama UN, 5.000 ljudi godišnje, uglavnom u muslimanskim zemljama i zajednicama, biva ubijeno radi očuvanja porodične časti.
Komesar za ljudska prava u Čečeniji Nurdi Nuhazijev takođe smatra da je "ubistvo iz časti" najverovatniji razlog smrti šest žena.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak