Bolesti prljavih ruku

Stil magazin 28.11.2008 23:55
Bolesti prljavih ruku


Pranje ruku je veoma važno za opšte zdravlje ne samo dece već i odraslih. Iako na prvi pogled deluje kao jednostavna, svakodnevna radnja, pranje ruku je zapravo jedan od najvažnijih elemenata u prevenciji bolestiRuke se uvek peru pre jela i pripreme obroka, pre i posle odlaska u toalet, posle kontakta sa životinjama, posle igre u prirodi, posle kijanja, „duvanja" nosa, posle odlaska u bolnicu ili dom zdravlja, ili kontakta sa bolesnom osobom.
Koje su bolesti prljavih ruku?
U „bolesti prljavih ruku" ubraja se mnoštvo zaraznih oboljenja različite etiologije. Uzročnici „bolesti prljavih ruku" su virusi (hepatitis A, poliomijelitis, virusne dijareje), bakterije (trbušni tifus, dizenterija), paraziti (amebna dizenterija, enterobijaza). Ruke se uvek peru sapunom u toploj vodi. Za malu decu praktični su tečni sapuni jer tvrdi sapuni mogu da im iskliznu iz ruke. Naučite dete da dobro nasapunja ruke, da ih jače trlja i zatim dobro ispere. Za brisanje ruku ne sme se upotrebljavati zajednički peškir, već bi bilo dobro koristiti papirne ubruse ili maramice.

Mobilni telefon
Mobilni telefon na sebi nosi 300 puta više bacila nego daske u javnom toaletu. Međutim, većina tih bacila je vaša, pa vam oni ne mogu naškoditi. Operite ruke posle korišćenja tuđeg telefona.

Hemijska olovka
Naučnici tvrde da bacili na površini olovke mogu da žive ceo dan i zato preporučuju da koristite samo svoju olovku.

Partnerove usne
Ukoliko partner ima prehladu, savet je da se ne ljubite. Virusi se prenose preko nosa, a ne usana, ali za svaki slučaj nemojte biti blizu prehlađene osobe.

Četkica za zube
Vaša četkica za zube je jedan od vodećih prenosilaca bakterija. Najpoželjnije je da čuvate četkicu u za to predviđenim plastičnim kutijama. Bakterije koje se nalaze u kupatilu mogu vrlo lako da dospeju i do četkice. One na njoj mogu da žive 24 do 48 sati, pa je dobro da između dva pranja zuba pustite četkicu da se dobro osuši. Inače, četkicu treba menjati svaka tri meseca.

Kancelarija
Prosečna osoba na poslu dodirne 30 stvari u jednom minutu. To znači da se na vašim rukama nalazi mnoštvo bakterija koje ste pokupili s tastature, radnog stola, telefona ili dokumenata. Da biste se sačuvali od bolesti, operite ruke pre nego što jedete i vodite računa da ih ne približavate licu.

Novac
Bakterije ešerihija koli i stafilokoke su najzastupljenije na novcu, ali ih nema dovoljno da bi izazvale bolest, navode stručnjaci.

Kuhinjski sunđer
Neki naučnici tvrde da je kuhinjski sunđer najopasnija stvar koju ćete danas dodirnuti. Prosečni sunđer ima 7,2 milijarde bacila u svojim šupljinama, a većina njih su bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Da biste ih uništili, potrebno je da sunđer ubacite u mašinu za sudove svaki put kad je uključujete. Zamenite sunđer bar jednom mesečno.

Daska WC šolje
Na dasci WC šolje i oko nje nalazi se mnoštvo bakterija, naročito ešerihije koli. Vaš toalet je, u stvari, isti kao javni toaleti koji se čiste svaki dan. Uprkos ovim činjenicama, naučnici tvrde da nije verovatno da ćete se razboleti zbog ovih bacila. Vaša koža je stvorila odbrambeni mehanizam i oni vam ne mogu ništa ukoliko perete ruke nakon svakog korišćenja toaleta. Dasku, ako je podignuta, spustite koristeći toaletni papir ili papirnu maramicu.

Kako se boriti protiv bacila
Redovno pranje ruku najbolji je način borbe protiv bacila. S pranjem ruku stvari stoje isto kao sa upražnjavanjem seksa, ljudi tvrde da to rade više puta nego što je zapravo istina, kažu stručnjaci. Nije vam potreban čak ni specijalan antibakterijski sapun, jer je jedna studija pokazala da oni na bacile nemaju veći efekat od običnih sapuna.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak