Saveti za lepa i negovana stopala

Lepo i Zdravo 28.11.2008 23:46
Saveti za lepa i negovana stopala


Razmislite samo koliko vremena u toku jednog dana provedete u obući. Bilo da su u pitanju cipele na visoku ili nisku štiklu, patike ili ravne cipele, vaša stopala su dugo bez direktnog kontakta sa vazduhom.Koliko koraka dnevno napravite u udobnoj ili manje udobnoj obući? Koliko samo u toku jednog dana naše noge propate da bi nas dovele na mesto koje želimo? Najmanje što im dugujemo jeste profesionalan pedikir tretman. Redovnim pedikirom odmaramo umorna i bolna stopala, otklanjamo višak zadebljale kože i sve probleme koji su vezani za nokte i žuljeve, ali i činimo stopala privlačnijim.

Urastanje noktiju

Urasli nokti i žuljevi su sve češći. Ponekad je potrebno i po nekoliko meseci da se ti problemi otklone. Važno je napomenuti da ovaj problem nikako ne treba sami da rešavate, već se obratite pedikiru. Specijalnim skalpelom se odstranjuju nokti koji su urasli, kao i žuljevi. Posle toga, svaki sledeći put će biti sve manje problema.

Neprijatni mirisi

Neugodan miris stopala leti postaje još veći problem jer se zbog visokih temperatura i stopala više znoje. I zato je neophodno nositi pravilnu obuću koja ne pritiska i ne žulja stopalo. Leti nosite otvorene sandale da bi noge disale ili, još bolje, hodajte što više bosi. Kupujte obuću od kože i čarape od prirodnih materijala koji će upijati znoj i izbegavajte čistu sintetiku. Pokušajte što češće da menjate obuću. Bacite obuću čim poprimi neugodan miris koji se ne može odstraniti ni hemijskim sredstvima.

Nega kod kuće

Prvi korak

Potopite stopala u mlaku vodu na deset minuta. Posle toga uzmite kamen za piling i dobro ih istrljajte, posebno pete, jer su one najčešće najkritičnije područje. Pilingom ćete skinuti sve odumrle ćelije kože, a stopala će vam biti neodoljivo glatka.

Drugi korak

Uzmite svoj omiljeni hidratantni losion i nanesite ga na stopala, posebno na pete!

Treći korak

Posle mazanja losiona, obujte čarape koje će poboljšati njegovo delovanje, a stopala će vam biti glatka i svilenkasta.

Četvrti korak

Ukoliko ne možete da spavate u čarapama, nosite ih barem jedan sat pre odlaska u krevet. A ako su vam stopala vrlo suva, postupak bi trebalo ponoviti dva puta dnevno.

Dodatni saveti

U apotekama možete kupiti posebnu kupku za stopala, kao i losione za negu. Šta ćete koristiti zavisi od toga koliko su vam stopala suva i ispucala. Ukoliko su vam stopala veoma suva, dobro bi bilo da ih namažete vazelinom. Preuska obuća može vam izazvati probleme i zato budite oprezni kada je kupujete! Najbolje bi bilo da u kupovinu odlazite posle podne, kada se stopala malo rašire i nateknu.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak