SNS predstavila ekonomske mere za izlazak iz krize

Beta 28.11.2008 23:22
SNS predstavila ekonomske mere za izlazak iz krize


Ekonomski tim Srpske napredne stranke (SNS) predstavio je danas set ekonomskih mera koje za cilj imaju ublažavanje posledica finansijske krize a koje će predložiti Vladi Srbije tokom konsultacija sa premijerom Mirkom Cvetkovićem sledeće nedelje.
Član ekonomskog tima Dejan Miljković rekao je na konferenciji za novinare da je njihov cilj da ukažu na probleme usled dešavanja u svetskom ekonomskom svetu koji se mogu odraziti na Srbiju kroz smanjenje tražnje naših proizvoda na svetskom tržištu i kroz otpuštanje radnika.
Miljković je rekao da bi u bankarskom sektoru trebalo uspostaviti odgovornije i jasnije komuniciranje Narodne banke sa učesnicima u finansijskom tržištu, omogućiti kratkoročno kreditiranje za likvidnost poslovnim bankama koje se mogu naći u problemima.
Dodao je da SNS smatra da treba smanjiti referentne kamatne stope i stope obavezne rezerve na devizne depozite ali i razmisliti o ponovnom vraćanju fiksing sastanaka kao mehanizma koji se pokazo uspešan kod sprečavanja oscilacija deviznog kursa.
"U slučaju nepovoljnog razvoja ekonomske situacije predloženo je niz mera fiskalne politike koje ne moraju odmah da se sprovedu", kazao je Miljković.
Te mere su smanjenje poreza na osnovne životne namirnice i lične dohotke, oslobađanje poreza na proizvode neophodne za bebe i decu srednjeg uzrasta, pružanje finansijske pomoći sistemu obrazovanja, prolongiranje plaćanja poreza na dobit preduzeha i promena namena sredstava potrošenje u okviru rashodne strane u budžetu.
Jorgovanka Tabaković istakla je da će te mere biti predate premijeru Cvetkoviću na konsultacijama koje će biti zakazane sledeće nedelje.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak