Direktori u strahu smanjuju sebi plate

Alo 28.11.2008 23:15
Direktori u strahu smanjuju sebi plate


Nakon afere „Krišto“, pojedini direktori javnih preduzeća rešili su da na brzinu smanje svoje zarade i ukinu stimulativne bonuse, saznaje „Alo!“. Povod za to bio je sve veći pritisak javnosti da državne firme objave kolike su plate njihovih rukovodilaca, kao i dopis koji je Vlada Srbije uputila Skupštini.U dopisu je navedeno da će finansijsko poslovanje javnih preduzeća biti predmet kontrole, kao i da će Vlada Skupštinu redovno obaveštavati o preduzetim merama.
Smanjenjem zarada, direktori javnih preduzeća bi se obezbedili u slučaju da Vlada sprovede svoju odluku i, samim tim, oni se ne bi našli na udaru javnosti.
Suzana Grubješić juče je zahtevala da se pod lupom javnosti nađu sva javna preduzeća i da u najskorijem roku budu objavljene „ne samo nominalne plate direktora, predsednika i članova upravnih odbora, već i sve ono što je njima pripalo u toku 2009. godine“.

JP „PTT Srbije“ saopštilo je juče da će sniziti plate članovima Upravnog i Nadzornog odbora. Takođe, predsednik UO „Telekoma“ Dragor Hiber pokrenuo je inicijativu za primenu zaključka Vlade o smanjenju naknada predsedniku i članovima UO. Predlog je upućen i grčkim akcionarima, nosiocu „zlatne akcije“ i članovima Upravnog odbora.
 

Afera „Krišto“ uzdrmala odnose između Demokratske stranke i G17 plus

Tadić disciplinuje Dinkića

Afera „Krišto“ žestoko je uzdrmala odnose unutar vladajuće koalicije, a pogotovo između Demokratske stranke i G17 plus. Naime, u vrhu stranke Mlađana Dinkića sumnjaju da je afera o enormnim zaradama rukovodilaca Aerodroma „Nikola Tesla“ plasirana upravo iz kabineta predsednika Srbije i DS-a Borisa Tadića.

Kako „Alo!“ saznaje, u G17 plus sumnjaju da je dokumentacija sa podacima o bonusima koje je Bojan Krišto podelio sebi i svojim saradnicima do medija dospela preko jednog od Tadićevih najbližih saradnika, nakon čega se afera ekspresno „zakotrljala“.
- Dinkić je zbog toga zvao Tadića da proveri da li on stoji iza izjava povodom afere na Aerodromu, koje su objavili pojedini mediji pozivajući se na neimenovane izvore iz njegovog kabineta - otkriva naš izvor.
Naš sagovornik dodaje da je Tadić odgovorio Dinkiću da on ne stoji iz toga jer „ne kontroliše medije“ i da su odnosi između njih nepromenjeni.
Da je možda na pomolu otvoreni sukob ove dve stranke indirektno svedoči i izjava šefa poslaničke grupe G17 plus Suzane Grubješić, koja je ocenila da se hajka na Krišta „polako pretvara u hajku na G17 plus“, ne želeći da kaže ko sprovodi tu hajku.
On je negirala su zbog ovog slučaja poremećeni odnosi unutar vladajuće koalicije, ali je tu mogućnost ostavila otvorenom.
- Jedan direktor jednog javnog preduzeća ne može da uzdrma vladajuću koaliciju, ali to može učiniti nepostojanje principa.
Pravila moraju da važe za sve, a ne samo za jednog koalicionog partnera - rekla je Grubješićeva.
Ova afera podstakla je nove priče o rekonstrukcije Vlade Srbije u kojoj ne bi   bilo mesta za G17 plus, kao ni za PUPS. Međutim, iako mnoge opozicione stranke jedva čekaju ovakav scenario, to, kako „Alo!“ nezvanično saznaje, nije moguće pre proleća. Prema ovim navodima, predsednik Tadić zasad samo želi da smanji uticaj G17 plus i da ga drži pod kontrolom.
 

Bojan Krišto i zvanično smenjen

Vlada Srbije juče je razrešila Bojana Krišta sa mesta direktora Aerodroma „Nikola Tesla“. Suzana Grubješić je najavila da će stranka tražiti od Vlade da se za novog direktora Aerodroma izabere osoba koja pobedi na javnom konkursu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak