Albanska zastava na zgradi SO Bujanovac - za "izbegavanje incidentata" !?

RTV 28.11.2008 23:44
Albanska zastava na zgradi SO Bujanovac - za "izbegavanje incidentata" !?


Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi i rukovodioci te opštine albanske nacionalnosti istakli su danas na zgradi opštine albansku zastavu, u sklopu obeležavanja nacionalnog praznika Albanije, Dana zastave.Zastava je istaknuta pored zastave Srbije, nakon svečane sednice svih albanskih odbornika u Skupštini opštine Bujanovac.

Rukovodstvo preuzelo odgovornost

Nakon priredbe koja je održana u Domu kulture u Bujanovcu, Kamberi je za agenciju Beta kazao da se "opštinsko rukovodstvo ove godine odlučilo da istakne albansku zastavnu na zgradi opštine da bi se izbegli incidenti".

"Rukovodstvo opštine je preuzelo odgovornost da organizuje obeležavanje Dana zastave koji je nacionalni praznik svih Albanaca, pa i isticanje zastave na zgradi opštine da bi se izbegli incidenti", rekao je Kamberi.

Nije ista - manja je

Na pitanje da li je isticanje albanske zastave na zgradi opštine u suprotnosti sa zakonom, Kamberi je rekao da je "poštovano da se zastava koja je istaknuta u nekim detaljima razlikuje od zvanične zastave Republike Albanije, jer je ova koja je istaknuta na zgradi opštine Bujanovac nešto manjih dimenzija".

"Ne može da se kaže da je isticanje albanske zastave nezakonito, jer postoji nesklad u tome što Zakon o lokalnoj samoupravi dozvoljava mogućnost isticanja simbola manjina, a u toku je proces donošenja zakona o nacionalnim savetima koji će od sledeće godine zakonski regulisati isticanje simbola manjina", rekao je Kamberi.

Svi đaci na priredbi

Priredbi u Domu kulture, gde je na bini takođe bila istaknuta albanska zastava, prisustvovali su učenici osnovnih i srednje škole "Sezai Suroi", kao i opštinsko rukovodstvo.

Na ulicama Bujanovca danas je bilo primetno nešto veće prisustvo policije, a nakon što je priredba u Domu kulture završena svi opštinski zvaničnici iz Bujanovca su otišli za Preševo gde je organizovana centralna proslava.


IzvorPhantom der Nacht
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak