Restitucija - zakon koji još (samo) Srbija nema

RTV 28.11.2008 21:38
Restitucija - zakon koji još (samo) Srbija nema


Denacionalizicija i restitucija oduzete imovine je pitanje poštovanja osnovnog ljudskog prava na privatnu svojinu, a Srbija je jedina zemlja bivšeg komunističkog bloka koja nema zakonsko rešenje za ovaj problem, izjavio je danas ministar za dijasporu Srđan Srećković.Na okruglom stolu "Putevi i stranputice denacionalizacije u Srbiji" u organizaciji Ministarstva za dijasporu i Kongresa srpskog ujedinjenja (KSU), Srećković je rekao da zakon o restituciji mora biti usvojen, jer bi Srbija tako stavila tačku na neslavni deo svoje prošlosti i pridružila se evropskom zakonodavstvu.

To pitanje je pravno, političko i ekonomsko ali, kako je rekao Srećković, do sada nije postojala politička volja da se reši taj problem, uprkos preporuci Saveta Evrope da zakon o restituciji mora biti usvojen i da se mora obezbediti njegovo sprovođenje.

Direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Gradimir Nenadović rekao je da sa pravne tačke gledišta, u odsustvu zakona o restituciji, država nije obavezna, a nije ni u mogućnosti da sprovede restituciju iako za to postoji volja i namera.

Prvi korak na tom putu, kazao je on, učinjen je 2005. godine usvajanjem Zakona o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak