EU odobrila 620 miliona evra pomoći balkanskim zemljama

FoNet 28.11.2008 21:25
EU odobrila 620 miliona evra pomoći balkanskim zemljama


Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da je Evropska unija odobrila 620 miliona evra za države Jugoistočne Evrope, kako bi ublažile eventualne posledice svetske finansijske krize.
Đelić je posle sednice Saveta za konkurentnost, kojoj su prisustvovali potpredsednik Evropske komisije Ginter Ferhojgen i glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Erik Berglof, rekao novinarima da će 120 miliona evra biti izdvojeno iz evropskog budžeta, a preostalih 500 miliona iz fondova finansijskih institucija.

"Novac je namenjen za mikrokredite, mala i srednja preduzeća, povećanje energetske efikasnosti, lokalnu infrastrukturu i povećanje konkurentnosti", izjavio je Đelić i naglasio da je Srbija u godišnjem izveštaju EBRD najbolje rangirana što se tiče sprovođenja reformi.
Đelić nije želeo da govori o budžetu Srbije za 2009. godinu, precizirajući da je to pitanje za ministra finansija, ali je izjavio da su mu sagovornici rekli da izdvajanja za nauku i obrazovanje i u ovim teškim finansijskim vremenima ne bi trebalo da budu smanjena.

Ferhojgen je ocenio da se Srbija nalazi na dobrom putu što se tiče približavanju EU i dodao da brzina kojom će napredovati zavisi isključivo od Beograda.
"Ohrabrujem vlasti da ispune potrebne uslove i sprovedu ekonomske i političke reforme. Moj savet za sagovornike u srpskoj vladi je bio da, ako u ovoj krizi portoji potreba za smanjenjem javne potrošnje, to ne treba da se odrazi na nauku i obrazovanje, jer su to najvažniji elementi za budućnost jedne zemlje", izjavio je Ferhojgen i dodao da Srbija uživa punu podršku što se tiče ambicijama za ulazak na belu šengensku listu.

Berglof je izjavio da Srbija zauzima jedno od prva dva mesta u godišnjem izveštaju EBRD o napretku u sprovođenju reformi, ali je dodao da je potrebno još raditi.
"Međunarodna zajednica ima odgovornost da pomogne Srbiji da
kreira uslove za nastavak reformi", rekao je Berglof.
On je najavio da će u narednoj godini obim ulaganja EBRD u Srbiji biti za petinu veći i da će se, pre svega, pomogati finansijskim institucijama koje izvode infrastrukturne projekte.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak