Избори решење за кризу у Србији

Правда 28.11.2008 19:30
Избори решење за кризу у Србији


Српска напредна странка гласаће за неповерење Влади Србије. Гласаћемо против ње и сматрамо да су нови избори једино решење из кризе у којој се налази Србија - поручио је Александар Вучић, заменик председника те странке.Према његовим речима, једино новим изборима може да се превазиђе политичка, социјална и економска криза, као и апсолутна делегитимизација Скупштине.
- Нови избори ће на крају морати да се догоде, а највећи губитници ће бити они који мисле да су најпаметнији - поручио је Вучић.
На питање ко то конкретно мисли да је најпаметнији, заменик председника СНС каже:
- Зна се ко мисли да је најпаметнији и најмудрији. Не мислим да сам ја најпаметнији, али паметни људи су у стању да процене своје могућности и моћи.
Вучић је додао да ће њихов економски тим стручњака, који чине професори са Економског факултета и Јоргованка Табаковић, као представници те странке отићи на разговоре у Владу да укажу коју би то мере биле добре за решавање кризе.
Вучић је још нагласио и да ова странка захтева хитно сазивање седнице Скупштине на којој би се расправљало о одлуци СБ УН о реконфигурацији УНМИК-ове мисије и увођењу мисије Еулекс на КИМ.
- СНС сматра да је потребно да сви грађани Србије и народни посланици буду упознати са оним што је усвојено. Очигледно је да су се досада ти разговори, који су постојали између Београда, УН и Европске уније, одигравали иза затворених врата, без довољне транспарентности. Тражимо да знамо шта садрже сви анекси, тражимо да народни посланици буду са тим прецизно упознати - казао је Вучић.
Тек после тога, према његовим речима, биће сигурни да ће Скупштина донети праву одлуку, и о правној и о политичкој природи председничког саопштења које је прексиноћ усвојено у УН.
- Прво мора да се поднесе извештај посланицима, а онда ћемо донети предлог акта који би Скупштина по пословнику могла да изгласа. Да ли ће он бити осуђујући или одобравајући, то ће зависити од извештаја и самог текста - нагласио је Вучић.

8 нових питања за власт

Српска напредна странка поставила је нова питања министрима:
1. Ко је одговоран што је НИС забележио губитак од 14 милијарди динара, само зато што се нафта куповала по вишој цени, а у међувремену је цена нафте пала? Ко је тај ко није могао да процени каква ће ситуација бити на тржишту, да ли је ту било намере и ко је због тих злоупотреба ставио паре у џеп? Јер, онда или имамо посла са незналицама или са много великим лоповима, а ја сумњам у њихову нестручност.
2. Да ли је истина и, у складу са тим, колико су оперативне девизне резерве Србије, уколико ми највећи део тих резерви држимо у такозваним Федералним резервама САД и у Бундес банци у Немачкој, посебно имајући у виду кризу у којој се те земље налазе?
3. Докле ће НБС држати овакву референтну каматну стопу и да ли ће је поново повећавати зато што стране банке у репро папирима држе око 2,5 милијарде евра у динарској противвредности? И колика је опасност да, уколико у седам дана оне повуку тај свој новац, Србија дође до банкротства у најкраћем могућем периоду?
4. Да ли је до сада повећање референтне каматне стопе имало за једини циљ да се стране банке задрже по сваку цену?
5. Шта је у томе озбиљна политика НБС?
6. У складу са тим мерама штедње које поједини министри најављују, нас интересује колика је плата гувернера НБС, и у којим су све УО министри, чланови Владе?
7. Колико је радника у претходних 60 дана отпуштено, колико их је запослено и која је структура тих радних места?
8. Како и на који начин ћемо обезбедити додатне кредитне линије из иностранства, посебно имајући у виду да је рефинансирање и репрограм кредита у Србији готово забрањен банкама због њихове солвентности? Да ли то значи потпуну пропаст српске привреде?


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak