Ili Srpska lista ili razlaz

Politika 28.11.2008 19:24
Andrija Mandić

Andrija Mandić


Osniva se nova partija, koja će ujediniti političke predstavnike Srba u Crnoj Gori, a ovom naumu lidera SNS-a Andrije Mandića, osim nekih srpskih stranaka, suprotstavile su se i neke članice Srpske listeSrpska narodna stranka i parlamentarna koalicija Srpska lista odlaze u političku prošlost, jer se osniva nova partija, „koja će ujediniti političke predstavnike Srba u modernu organizaciju u Crnoj Gori”.

Ovakom naumu lidera SNS-a Andrije Mandića, osim nekih srpskih stranaka, suprotstavile su se i pojedine članice SL-e. „Srbi u svojoj Crnoj Gori zaslužuju da imaju jednu veliku, demokratsku stranku, bolju i veću i od sadašnje, dobre i uspešne SNS, bolju i jedinstveniju od Srpske liste – pojasnio je Mandić motive zbog kojih menja ime stranke i koalicije. Prema najavama iz koalicije SL, Mandić namerava da se odrekne svih neposlušnih koalicionih partnera.

Srpsko narodno vijeće pozvalo je inicijatore da ne ruše Srpsku listu poručujući da će u suprotnom u crnogorskoj skupštini osnovati srpski nacionalni poslanički klub. U SNV-u zatečeni su inicijativom dela članica te koalicije i rukovodstva SNS-a za transformaciju SL bez prethodnih konsultacija.

– SL je za SNV i ogroman deo srpskog naroda u Crnoj Gori i pored svojih nedostataka i nesavršenosti predstavljala uspešan i ozbiljan politički projekat prihvatljiv za najveći broj srpskih stranaka, organizacija i pojedinaca – rekao je za „Politiku” poslanik SL-a i predsednik SNV-a Momčilo Vuksanović.

Predsednik Stranke srpskih radikala Duško Sekulić kaže da je Mandićeva ideja zanimljiva, a za nju je saznao iz novina.

– Ako misli neko da od Srpske liste pravi stranku, onda je trebalo da razgovara sa nama pre nego što to objavi u medijima – kazao je Sekulić.

– Mandiću sam rekao da prvo treba izvršiti jednu ozbiljnu procenu političke korisnosti, kao i da je to potez koji izaziva statusne promene – saopštio je predsednik Demokratske stranke jedinstva Zoran Žižić. Ideja da SL postane nova „stranka centra”, po oceni predsednika Demokratske srpske stranke Ranka Kadića, sačekaće da se prvo dogovore stranke unutar Srpske liste.

– Mnogo je do sada bilo priča o raznim ujedinjenjima, tako da ćemo mi sa strane gledati kako se stvari odvijaju. Niko povodom toga za sada nije uputio zvaničan predlog DSS-u – kaže za naš list Kadić.

Ispred Narodne socijalističke stranke, članice SL, poslanik Emilo Labudović je rekao da je ujedinjenje u jednu partiju stara ideja njihovog počasnog predsednika Momira Bulatovića i da bi nova stranka mogla biti „bez nekog posebnog prefiksa”.

Pokret za promjene (PzP) podržava najavljenu transformaciju Srpske narodne stranke i njihovo uvažavanje pravno-političke realnosti da je Crna Gora suverena država, da su oni njeni građani i da za njih važe crnogorski zakoni. „Podržavamo ovaj iskorak SNS-a koji najavljuje njihov doprinos prevazilaženju podela u Crnoj Gori, na kojima Demokratska partija socijalista gradi svoju poziciju i vlada Crnom Gorom već dvadeset godina – navedeno je u saopštenju PzP.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak