Gubici javnih preduzeća veći od dobiti

Politika 28.11.2008 19:19
Gubici javnih preduzeća veći od dobiti


Najveću dobit knjiži Telekom, najveći gubitaš je EPS, dok su najzaduženiji Jat i PEU „Resavica”Posle dve godine laganog oporavka i zbirno gledano rentabilnog poslovanja državnih kompanija, 17 republičkih javnih preduzeća 2007. godine (poslednje za koju postoje završni računi) vratilo se u gubitašku zonu – uknjižilo je neto gubitak sedam puta veći i dobit 44,5 manju nego u prethodnoj 2006. godini.

Iako je 13 od 17 analiziranih preduzeća ukupno ostvarilo neto dobit od 16,5 milijardi dinara, gotovo 90 odsto tog plusa pohranjeno je na računima samo tri preduzeća – Telekoma (11,6 milijardi dinara), NIS-a (8,1 milijarda dinara) i PTT-a (4,1 milijarda dinara).

Gotovo 111 milijardi dinara gubitka javnog privrednog sektora ide na dušu samo četiri preduzeća – EPS-a, „Železnica” i „Puteva Srbije” i Podzemnu eksploataciju uglja (PEU) „Resavica”. Od toga se 89,9 odsto knjiži na račun EPS-a, koji to javnosti opravdava promenjenom metodologijom, odnosno primenom međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja.

Izuzme li se kontroverzni, ali uknjiženi gubitak EPS-a, najveći problemi državnih kompanija skoncentrisani su u nerentabilnim, nelikvidnim i visokozaduženim kompanijama od kojih „Železnice Srbije”, PEU „Resavica” i „Putevi Srbije” konstantno posluju sa gubitkom.

Dublja analiza, koju su jesenas sačinili stručnjaci Zavoda za razvoj ukazuje, međutim, da se ne treba zaustaviti samo na razvrstavanju dobitaša i gubitaša, jer veliki teret kumuliranih problema opterećuje i one kojima je tekuće poslovanje u plusu.

Primera radi, Jat je uprkos tome što mu je, kako su tvrdili čelnici ove kompanije, prošla godina bila rekordna i najbolja za poslednjih 17 i mada je lane zaista ostvario dobit od 674 miliona dinara oboleo od nesolventnosti. Uzrok je visokokumulirani gubitak koji je narastao na 7,3 milijarde (četiri miliona dinara po radniku) i ukupne obaveze 5,1 put veće od obrtne imovine. Time se Jat svrstao na čelo liste najzaduženijih od 17 analiziranih kompanija.

I NIS, iako je jedna od najuspešnijih firmi, muči i nelikvidnost i nagomilani dugovi.

Ovih 17 analiziranih javnih preduzeća završilo je 2007. sa 573,9 milijardi dinara duga od čega su 41,9 odsto dugoročne obaveze. Ukupan dug 17 javnih preduzeća narastao je na 37,7 odsto vrednosti njihovog kapitala, a vrednost obrtne imovine prevazilazi 2,4 puta. U poslednje tri godine (2005–2007) čak 84,6 odsto obaveza državnih kompanija skoncentrisano je u pet javnih preduzeća: EPS (32,5 odsto), NIS (11,5 odsto), „Železnice Srbije” (10,9 odsto), „Putevi Srbije” (12,4 odsto) i „Telekom”( 17,3 odsto).

Posmatrano pojedinačno, najzaduženiji su Jat i PEU „Resavica”, a ukupne obaveze „Puteva Srbije” prevazilaze vrednost obrtne imovine  čak 41,2 puta. Od 17 analiziranih javnih preduzeća 11 više duguje nego što potražuje. Dug „Puteva Srbije” prema dobavljačima 29 puta je veći od potraživanja, Skijališta 16 puta, Jata 4,6 puta, NIS-a i Železnice 1,7 puta, PEU i Srbijagasa 1,6, a Telekoma 1,1 put. Najizraženiju nelikvidnost zapravo imaju „Putevi”, koji ne mogu da izmire gotovo celokupne obaveze (97 odsto), PEU „Resavica” (88 odsto) i „Jat ervejz” (77 odsto).

Iako se nerestrukturisani neprivatizovani javni sektor sporije oporavlja od privrede, koja je već osetila blagodeti privatizacije, u Srbiji, ipak, još je isplativije raditi u državnim kompanijama nego u prosečnoj privatnoj ili mešovitoj firmi. Jer, sva javna preduzeća bolje plaćaju svoje još mnogobrojne radnike. Sem, u Železnicama, koja godinama unazad zaostaje. Zarade u javnim preduzećima prošle godine bile su 40,9 odsto veće od republičkog proseka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak