Praznik uz pretnje Al Khaide

Press 28.11.2008 19:16
Dan zahvalnosti... Njujorške porodice srećne što ih je mimoišao teroristički napad

Dan zahvalnosti... Njujorške porodice srećne što ih je mimoišao teroristički napad


FBI ima informaciju da se sprema teroristički napad na Njujork za vreme sezone praznika. Jučerašnja proslava Dana zahvalnosti protekla pod opsadom policajacaSjedinjenim Američkim Državama preti opasnost od novog terorističkog napada, ovoga puta na sistem podzemne železnice u Njujorku, i to za vreme predstojećih praznika. Ta informacija prosleđena je Federalnom istražnom birou (FBI), koji je dobio izveštaj da su teroristi Al Kaide još krajem septembra dogovarali novi teroristički akt.

Budući da su SAD juče proslavile Dan zahvalnosti, kojim je otvorena sezona praznika, ulice Njujorka bile su prepune agenata FBI.

Federalni biro je, naime, primio uverljiv, ali nepotkrijepljen izveštaj da su teroristi Al Kaide krajem septembra raspravljali o napadu na sistem podzemne železnice u Njujorku, uz upotrebu bombaša samoubica ili postavljanje eksploziva pod šine. Radi se o izveštaju jednog od federalnih izvora, koji se kretao u krugovima militantnih islamista, Boraca džihada, i koji je rekao da se radilo o raspravnoj fazi, odnosno više o želji za napadom nego o operativnim pripremama.

Zablude o Danu zahvalnosti

Priča o Danu zahvalnosti u Americi tokom godina je preuveličana. Osim u vezi s datumom i mestom, diskutabilno je šta je od hrane bilo na prvoj proslavi, kako su hodočasnici bili obučeni i da li su gozbi prosustvovale indijanske žene.

Stručnjaci kažu da su Indijanci ubili pet srna i doneli ih kao svoj doprinos proslavi, suprotno predanju da su doneli kukuruzne kokice. Na prvoj gozbi u čast žetve nije bilo ćurki, već su u pitanju bile guske i patke. Takođe, nije bilo ni pšeničnog hleba, pite od bundeve i sosa od brusnica. Etnolozi tvrde da su hodočasnici na crtežima prikazani u preraskošnoj odeći. Fine kapute, uglačane cipele i visoke šešire s kopčom iznad širokog oboda nosili su samo bogataši. Hodočasnici, koji su se borili da prežive, nosili su šešire od dabrovog krzna i kapute od srneće kože.

Portparol FBI Ričard Kolko potvrdio je samo da su njegova agencija i Odeljenje državne bezbednosti u utorak uveče uputili upozorenje lokalnim vlastima i da se informacija još preispituje.

Američke porodice su zbog nagoveštaja mogućih napada jučerašnji dan proslavile u strahu. Tako su porodica i prijatelji, okupljeni oko raskošne trpeze sa neizostavnom pečenom ćurkom, u tradicionalnu molitvu zahvalnosti za sve čime ih je život blagoslovio, ubacili i po koju reč o srećnim okolnostima što ih je juče mimoišao teroristički napad.

Inače, Dan zahvalnosti je severoamerički praznik, posvećen žetvi. Slavi se u znak sećanja na 1621. godinu, kad je pedesetak naseljenika hodočasnika, koji su uspeli da prežive prvu zimu u Novom svetu, podelilo svoju hranu sa susednim indijanskim plemenom Vampanoag. Iako su datum i mesto održavanja prve proslave Dana zahvalnosti diskutabilni, kao zvanično mesto održavanja praznika navodi se Plimut u državi Masačusets.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak