Ратковићи примјер дискриминације Срба

Глас Српске 28.11.2008 19:05
Ратковићи примјер дискриминације Срба


Предсједник Скупштине општине Сребреница Радомир Павловић оцијенио је да је село Ратковићи "примјер дискриминације коју су отворено спроводили представници локалне бошњачке власти према Србима".Он је истакао да у том селу, у којем је у 11 заселака живјело око педесет српских породица, 13 година послије рата, нема струје и да још није обновљена ниједна кућа.

- Бивши начелник општине Aбдурахман Малкић намјерно је изоставио Ратковиће из програма обнове и повратка. За шест година, колико је обављао дужност, из буџета није издвојена ни марка за то село, док су у околним бошњачким селима Познановићи, Дедићи и Поткорјен обновљене куће, урађени путеви и доведена струја - тврди Павловић.

Додајући да Ратковићи и остала српска села захватају велику површину истоимене мјесне заједнице он истиче да на том простору "нема живота само за Србе".

Да су Ратковићи намјерно изостављени из програма електрификације сребреничких села потврђује списак од 55 мјештана, који су почетком 2007. године поднијели захтјев општини за електрификацију, а који је прослијеђен надлежној "Електродистрибуцији".

- Електрификација на подручју Сребренице, према програму Владе РС, почела је прошле године од мјесне заједнице Ратковићи. Струја је доведена у бошњачка села Познановиће, Дедиће и Поткорјен, али, електрификација српских села није настављена, иако се далековод налази на удаљености од око пола километра од Ратковића - рекао је управник сребреничке Пословнице "Електродистрибуције" Братунац Милисав Марјановић.

Он тврди да су, када су ове године настављени радови на електрификацији, Ратковићи поново изостављени.

Зачарани круг

Мјештанка Ратковића Милева Станојевић каже да се налазе у зачараном кругу.

- Када се обратимо донаторима и тражимо помоћ за обнову кућа, они одговоре да село нема струју и да није саниран пут до њега, а када захтијевамо да нам доведу струју до села, кажу  да тамо нико не живи - тврди Радован Милановић из Ратковића који је, са супругом и троје дјеце, привремено смјештен у једном дијелу сребреничког хотела "Домавија", гдје живи још двадесетак бескућника.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak