EU: Euleks će poštovati rezoluciju 1244

RTS 28.11.2008 17:41
EU: Euleks će poštovati rezoluciju 1244


Euleks će u potpunosti poštovati rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i delovati pod opštim autoritetom i u okviru neutralnog okvira UN po pitanju statusa", saopštilo je predsedništvo EU.EU se raduje zbog konsenzusa postignutog tokom sednice Saveta bezbednosti 26. novembra u prilog razmeštanja Euleksa na čitavoj teritoriji Kosova i pozdravlja usvajanje predsedničkog saopštenja Saveta bezbednosti UN koje podržava rekonfiguraciju koju je predložio generalni sekretar UN, ističe se u saopštenju francuskog predsedništva EU.

EU je zadovoljna napretkom u pripremama za razmeštanje Euleksa i uverena je u podršku vlasti u Beogradu i Prištini.

U saopštenju se naglašava da će "u ispunjenju svog mandata, Euleks poštovati u potpunosti rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti i funkcionisati pod opštim autoritetom i u okviru neutralnog okvira UN po pitanju statusa".

"EU konstatuje da ovakav razvoj situacije otvara put ka brzom objavljivanju prvobitnog operativnog kapaciteta EU. Misija bi trebalo da bude spremna da brzo preuzme svoju odgovornost na čitavom Kosovu, u saradnji s relevantnim autoritetima i s drugim međunarodnim organizacijama koje su prisutne na terenu", zaključilo je predsedništvo EU.

Napominje da je "Savet bezbednosti istovremeno označio snažnu podršku međunarodne zajednice za napore EU radi pružanja stabilnosti Zapadnom Balkanu kroz evropsku perspektivu".

Predsedništvo je ponovilo da podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i podsetilo na zaključke samita EU iz juna ove godine, po kojima "Srbija može da napreduje na putu ka približavanju EU, uključujući dobijanje statusa kandidata, čim svi uslovi budu ispunjeni".


IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak