Otkazana kupovina vozila koje je naručio Šarančić

Blic 28.11.2008 17:32
Otkazana kupovina vozila koje je naručio Šarančić


Generalni direktor „Železnica Srbije” Milan Marković obustavio je nabavku 70 drumskih vozila, vrednih oko dva miliona evra, koja je trebalo kupiti prema odluci prethodnog direktora ovog javnog preduzeća Milanka Šarančića, saznaje „Blic”.
Marković, kako saznajemo, neće potpisati ugovor o kupovini ovih drumskih vozila, među kojima su i dva automobila putničke klase čija je pojedinačna vrednost oko 100.000 evra. U vrhu srpskih železnica potvrđena nam je informacija da od nabavke ovih drumskih vozila neće biti ništa i da novi generalni direktor neće potpisati ugovore jer, kako nam je rečeno, prioritet mora da ima bezbednost železničkog saobraćaja.

Šarančić je u poslednjem mesecu svog mandata naložio nabavku ovih vozila iako je automobilski vozni park u ovom javnom preduzeću obnovljen pre samo dve godine. Da li će službeni stan od 108 kvadratnih metara u elitnoj beogradskoj zoni Vračar Šarančiću, koji je ušao u proceduru otkupa, biti oduzet, nismo dobili informaciju.
Inače, u vreme dok je Šarančić, član Nove Srbije, bio direktor, „Železnice Srbije” su za troškove reprezentacije planirale da potroše 108 miliona dinara, odnosno 1,3 miliona evra za 2008. godinu. Samo za prvih osam meseci na ime ovih troškova potrošeno je 28 miliona dinara u hotelu „Beograd”, ćerki firmi „Železnica Srbije”.
Vlada Srbije početkom novembra smenila je Šarančića sa mesta generalnog direktora „Železnica Srbije” i postavila Milovana Markovića, člana Demokratske stranke. Šarančić je tu funkciju obavljao četiri godine i vezuje se za niz spornih poslova. Još 2005. godine UBPOK je pokrenuo istragu povodom nabavke polovnih vagona iz Švedske. Šarančić je tražio dozvolu Uprave za javne nabavke za kupovinu uz pogodbu. Odbijen je. Naloženo mu je da se nabavka obavi uz raspisivanje javnog tendera, a kako taj nalog nije ispoštovao, Uprava za javne nabavke saopštila je da je prekršio Zakon o javnim nabavkama. Ova nabavka do danas nije razjašnjena iako je kupovina obavljena preko privatne firme koja se bavi trgovinom odeće. UBPOK je stopirao istragu, po kako nam je tada nezvanično rečeno u ovom istražnom organu, nalogu iz vrha vlasti, odnosno direktno pod pritiskom Velje Ilića, tadašnjeg ministra za infrastrukturu.
Novi direktor Marković ima priliku da uz proveru svih papira utvrdi ima li razloga da policija i tužilaštvo reaguju. Marković je inače bivši direktor Direkcije za izgradnju Valjeva.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak